Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En titt i Barnens Dagblad på Internationella barndagen

Annons

Aktuell just idag.

Barnens blad: I dag är det inte måndag sådär i största allmänhet. Det är Internationella Barndagen också. Därför har jag plockat fram mitt exemplar av Barnens Dagblad och bläddrar försiktigt. Sidorna har gulnat en smula sedan tidningen kom ut 1926.

Barnens Dagblad vänder sig till barn i alla tänkbara åldrar och tider. På sidan 20 läser jag:

– Vi lekte på planen, där asklöven foro. Vi löpte stafett, och vi sparkade boll, tills höstkvällen kom med sin susande oro och skingrade skaran åt olika håll…

Javisst är det ”Djäknestad” av Gunnar Mascoll Silfverstolpe. Han växte opp i Ryttern och gick i läroverket här i Västerås. Skolan som nu kallas Rudbeck. Man minns hans stiliga huvud i gips på vägen oppför trappen.

På en högersida dyker Gustaf Fröding opp med ett avtryck av hans handskrivna manus till dikten ”I hemskogen”.

Erik Axel Karlfeldt från södra Dalarna gick också i läroverket här. Vilket lade grunden till hans Nobelpris 1931. Han bidrar med ”Humlor”. Så här går en vers.

– Nu stängas honungshusen med gluggar och med rör.

Flyg hem vid stjärneljusen!

Snart kastar vinterkusen sin bom för er farstudörr

Sprattelgubbe från Moses tid.

Carl Grimberg skrev om historia så man läste nästa sida också. Och nästa. I Barnens Dagblad berättar han hur barnen i Egypten hade det på Moses tid:

– Nog hade småttingarna en lycklig tillvaro i landet vid Nilen. Naturligtvis hade de leksaker att roa sig med. Vi ha bevis på att det brukade vara så.

Men Grimberg skriver också:

– Skolorna voro inte så roliga som nu. Lärdomens rot skulle vara bitter. Käppen brukades flitigt som pedagogiskt förädlingsmedel”.

Känner någon igen sig?

Nya tider: Hasse Z var nog sin tids mest uppskattade kåsör. Han berättar i Barnens Dagblad om sitt möte med en flicka på sex år:

Hon fyller en hink med sand, packar den väl och vänder den plötsligt upp och ner. Utan att se på mig säger hon:

– Har du ingenting att göra idag?

–Jo, mycket, men jag gör det inte. Det är inte alltid jag kan arbeta.

– Men om du inte arbetar får du ju inga pengar.

– Nej, det är just det tråkiga.

– Får du pengar av din mamma då?

– Nej, jag har ingen mamma.

– Skall du inte också gifta dig snart?

– Jag är redan gift

– Det gör väl ingenting. Min mamma är också gift, men hon skall gifta sig en gång till. Nu gifter sig ju alla människor en gång till.

Så skrev han redan 1926.

Barnens Dagblad har annonser också. Arboga Smörblandning trängs med Olsson & Rosenlunds tegel, Cloettas vitaminchoklad, Husqvarna symaskiner, spartips från Handelsbanken.

Willes story: Kungens farfars bror prins Wilhelm var redaktör för Barnens Dagblad. Han skriver roligt om båten han en gång byggde hemma utan att tänka på att den blev för bred att klämma ut genom dörren.

Åtta stadsbud lyckades till slut lyfta båten opp för vindstrappan och fira ner den genom en utvidgad glugg i taket.

Shalom: Gunnar Kärrbom är präst i Västerås. Han och andra präster här har velat uttrycka sitt stöd för den judiska församlingen i Göteborg i oron för attentat från nynazisterna. De tajmade sin parad till försoningsdagen Jom Kippur när judarna samlades i synagogan. Gunnar talade med judiska församlingen i Göteborg.

Domprosten Susann Senter och de andra Västeråsprästerna har på Facebook och andra kanaler uppmanat alla att visa medkänsla med judarna i Göteborg.

Anders H Pers, kallskuret krönikör

Mer läsning

Annons