Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han gav liv åt världens rikaste anka

I dag, den 20 november, fyller Joakim Von Anka 70 år.

Annons

70-åringen Joakim Von Anka håller sig ung med pengabad.Foto: Disney/TT

Joakim Von Anka gjorde entré i Kalle Ankas värld i december 1947. Han och de flesta andra av Kalles vänner skapades av Carl Barks, men enligt många fans var det sedan Don Rosa som tog figurerna till nya höjder.

– I många andra skildringar har de sina fasta personligheter. Farbror Joakim är sniken och snål medan Kalle alltid är arg. Men Don Rosa förklarar varför de är som de är och vilka erfarenheter som gjort att de har kommit dit, säger Stef Gaines.

32-åriga Gaines är serietecknare – vars alster bland annat syns i "Kamratposten" – och Don Rosa-fantast sedan barndomen.

Kärleken till Don Rosa är hon långt ifrån ensam om. I veckan kommer tecknaren till Stockholm, bland annat för att bli intervjuad inför publik på Bergrummet.

Samtidigt kommer också "Farbror Joakims liv" ut i svensk nyutgåva. I den episka samlingsvolymen berättar Don Rosa hela Joakim Von Ankas resa, från fattig pojke från Skottland till världens rikaste, och snålaste, anka.

Ett mästerverk, tycker Stef Gaines.

– Den har allt! Här har vi har inte bara de roliga, fåniga underbara äventyren. Här har vi också sorg, frustration och ilska. Det finns en scen där hans pappa går bort och jag börjar gråta lite varje gång jag läser den, säger hon.

Rosa gick aldrig någon konstnärsutbildning och var en civilingenjör i 35-årsåldern när han debuterade som Kalle Anka-tecknare på 80-talet.

– Man kan jämföra med Sven Nordqvists "Pettson och Findus". Det är alltid något som händer i bakgrunden och det är lite av en ny serie varje gång man läser, alltid en massa extragodis och påskägg i bilderna.

Björn Berglund/TT

Don Rosa debuterade i Disney-sammanhang för 30 år sedan. Han skrev och ritade Kalle Anka fram till 2008. Foto: Jano Rohleder/TT

Mer läsning

Annons