Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han heter Batman Rasmus Frankenstein

"Jag önskar att jag är den enda i världen hela livet", säger Rasmus om att han är ensam i Sverige om att heta Frankenstein.

Annons
Namne. Frankensteins monster vakar över Batman Rasmus Frankenstein Hedqvist när han läser sina skräckböcker.Foto: Annette Grandin

Nu heter han inte bara Rasmus Frankenstein, hans förstanamn är dessutom Batman.

VLT hälsar på hemma hos Rasmus. På väggen i köket hänger en tavla gjord av ett pussel. Motivet är svart/vitt och med det välkända porträttet av Frankensteins monster.

– Jag älskar skräckfilm, och har gjort det sedan jag var liten, säger Erica Hedqvist, mamma till nioårige Batman Rasmus Frankenstein.

Rasmus gillar sina ovanliga mellannamn, som han bytte till för ungefär två år sedan.

– Det är kul att vara den enda som heter Frankenstein, säger han och berättar att när han talar om för sina kompisar vad han heter så brukar de inte tro på honom.

– De blir chockade och tror inte på mig, att jag verkligen heter Batman Frankenstein.

När Erica var gravid med Rasmus var hon helt inne på att barnet skulle heta Simon om det blev en pojke.

– Men när han låg på min mage så var det en Rasmus.

Tankarna på att byta till lite roligare namn kom flera år senare. Hon frågade Rasmus om han ville att de skulle byta namn och vad han skulle vilja heta.

– Först sa jag Batman, sedan Sonic och Spindelmannen, berättar Rasmus.

Batman är Rasmus favoritsuperhjälte, så namnvalet var enkelt.

– Jag har Batmanfilmerna, legospel och lego med monster, berättar Rasmus som är en av tio Batman i Sverige.

Att det dessutom blev Frankenstein beror delvis på mammas fascination för den gamla klassiska filmen, men också att Rasmus som liten rev runt bland skräckfilmerna och fastnade för just Frankensteins monster.

Skräckfilm är ett stort intresse i familjen och i två stora skåp i vardagsrummet finns en samling med skräckfilmer. I en bokhylla står välkända figurer från skräckens värld.

– Jag har köpt på mig filmer under åren. Alla klassiker som Varulven, Dracula och Mumien vaknar. Och förstås Frankensteins monster, den svartvita med Boris Karloff, säger Erica.

Vad har du fått för reaktioner?

– Vissa tänker att man kan inte döpa barn till vad som helst. Att barnet kan bli mobbat. Men jag kan ju inte ta ett namn som inte jag tycker är bra. Man kan ju bli mobbad vad man än heter. Många är positiva också, även om de först tror att man skämtar.

Rasmus har tappat intresset för namndiskussionen och har hämtat en bunt med skräckböcker.

– Han är en storläsare, säger Erica och Rasmus visar stolt sina böcker och berättar noggrant om de olika historierna. Då och då dyker det upp en teckning med skelett eller monster som han visar upp.

Gillar du skräckfilm?

–Jag får inte kolla på det, säger Rasmus och mörknar lite i blicken.

Har ni några romantiska komedier?

–Nej, det finns inte!

Blir kanske en Zombie. Erica Hedqvist älskar skräckfilm och funderar på om familjen ska byta efternamn – till Zombie.

Mer läsning

Annons