Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handsättaren som startade eget

Han gick bara i andra klass när mamman tog barnen och flyttade till Västerås. Fadern var alkoholist och hustrumisshandlare. ”Vi fick fly hemifrån många, många gånger, säger Börje Karlsson.

Annons
Ville hjälpa. Det var i Expressen Börje Karlsson fick idén till Västerås skallgångskår som sedan letade efter försvunna personer i 50 år.

Mamma Jenny fick klara sig själv utan socialhjälp. De bodde i två rum och kök men för att få lite inkomster hyrde mamman ut de två rummen och hon och de tre pojkarna bodde i köket. För att hjälpa upp ekonomin samlade bröderna tomflaskor och skrot

– 40 öre fick vi ta undan till matinébiljetten. Pengarna vi fick över lämnade vi till hushållet.

Efter skolan började Börje som springpojke på VLT. Det han särskilt minns från den tiden var att det kom hemliga plåtar från Stockholm, ”Nyheter från Storbritannien”.

– Ingen annan tidning i Sverige vågade trycka den, men Pers vågade.

Det var springpojkarna som fick hjälpa till att distribuera den. Efter fyra år som springpojke blev Börje sättarlärling.

Sammanlagt 15 år jobbade han på VLT och därefter startade han 1954 Affärstryckeriet. Då var han gift med Brita som han träffade på dans i Folkets park 1949.

– Vi gifte oss 1950 på valborgsmässoafton.

I början var det kärva tider för Affärstryckeriet. Börje kan inte nog prisa Britas insats. I en jubileumsskrift står det: ”Brita tog anställning som stansoperatris på Andelsslakteriets kontor. Hon försörjde vår lilla familj (sonen Thomas och mig) den första tiden och utan henne hade troligen inte Affärstryckeriet funnits i dag. Brita har dessutom arbetat för tryckeriet från starten. När jag kom hem på min packcykel hade jag ofta med mig plockjobb till henne. Brita var tryckeriets trygghet under många år.”

Brita avled den 1 maj i år och Börjes sorg är stor. Han har skrivit ner en del tankar som han överlämnar till mig: ”Min hustru Britas bra mathållning och förmaningar har bidragit till att jag blivit så gammal. Bra husmanskost under hela vårt liv. Fjällvandringar och uteliv, bland annat vid sommarstugan i Gäddeholm.”

Vid 15 års ålder började Börje med orientering i VSK. Hela sitt vuxna liv har han läst VLT och Expressen och en dag läste han i Expressen att orienterarna i Göteborg hjälpte polisen att hitta en vilsen man som var försvunnen.

På ett möte med VSK föreslog Börje att de skulle bilda en skallgångskår i Västerås. År 1954 startades Västerås skallgångskår och mellan 1961 och 1991 var Josua Westin kårledare. Kåren lades ned 2004 och hade då en behållning i kassan på 7 000 kronor. Pengarna skänktes till Sjöräddningssällskapet.

Börjes och Britas livsverk, Affärstryckeriet, drivs i dag av sonen Thomas.

– Jag är nästan rädd att han ska jobba ihjäl sig.

Mer läsning

Annons