Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har levt halva sitt liv i Grekland

Elvy Doverholt har alltid mycket på gång. Hon är bland annat aktiv i föreningen Swea för svenska kvinnor som är eller har varit bosatta utomlands.

Annons
Elvy Doverholt ser till att återvända till Grekland minst två gånger per år. I höst har hon anordnat en resa dit för sina quiltningsvänner.

Det är en gladlynt nybliven 75-åring som välkomnar VLT till villan på Bjurhovda där det för några veckor sedan hölls kalas för släkt och vänner.

– Nu har man väl allt blivit gammal, skrattar hon, men förklarar snabbt att det inte finns tid för någon ålderskris i hennes späckade schema.

Elvy Doverholt, född Flyckt, växte upp i Karlbo utanför Krylbo, och gick i skola i Avesta. Efter avslutad skolgång flyttade hon till Ludvika för att arbeta på Asea. Elvy hade utöver sitt ordinarie arbete också uppgiften att agera klubbvärdinna för Aseas klubb för elevingenjörer och utländska besökare. Det var i samband med det som hon träffade kärleken Olle Doverholt, som arbetade som just elevingenjör. Det blev giftermål och flytt till Västerås 1959. Där fick paret barnen Urban och Catrine.

När Olle fick en förfrågan om att flytta till Grekland för att driva ett projekt för Asea i Aten flyttade familjen ner i tron om att de skulle bli kvar i två år. Det blev 37.

– Vi flyttade dit med en sexåring och en fyraåring som fick börja i internationell skola. De lärde sig snabbt både engelska och grekiska och trivdes så bra.

När de två åren hade gått blev Olle erbjuden en tjänst som vd för Asea där nere, och familjen blev kvar.

Elvy arbetade en del som volontär för Individuell Människohjälp. Hon sorterade och delade ut kläder till barnhem, ålderdomshem, till fattiga och till leprasjukhuset i Aten.

– Det gav mig många minnen, både vackra och tragiska, säger hon.

Därefter arbetade hon med PR en period, men i takt med att hennes grekiska förbättrades kände hon att hon ville göra något annat. Hon startade då ett företag inom mode- och klädexport. På fritiden var hon med i styrelsen för Grekisk-svenska föreningen, startade Svensk-grekiska klubben, var med i kyrkorådet, var med och startade Swea i Aten samt sjöng i en internationell kör.

Barnen Urban och Catrine valde i vuxen ålder båda att flytta tillbaka till Sverige. Saknaden efter dem och barnbarnen blev allt större, och efter 37 år i Grekland beslutade sig Elvy och Olle för att också återvända till Sverige.

Efter några år i Gävle flyttade de tillbaka till den gamla hemstaden Västerås. Nu bor de i ett hus en kilometer ifrån hemmet de bodde i som nygifta 1959, och trivs bra.

Saknar du Grekland?

– Åh, ja! Jag saknar solen, havet och frukten, att kunna gå ut i trädgården och plocka en aprikos. Och våra vänner så klart. En av mina närmaste vänner där nere är en städerska jag hade i över 30 år. Hon ringer fortfarande och grattar på min födelsedag.

Mer läsning

Annons