Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästtjej med barnasinnet kvar

Suzanne Sjögren, som den 27 maj fyllde 40 år, brukar synas i TV4-sporten, nu senast i hockey-VM. Men det senaste året har hon mest ägnat åt att sköta barn – och hästar.

Annons
Suzanne Sjögren lämnar snart livet som mammaledig hästskötare och återgår i rollen som sportankare på TV4, där hennes främsta områden är hockey och friidrott.

Livet borde väl vara inställt på slow motion-läge när man är föräldraledig. Så har det verkligen inte varit för sportankaret Suzanne Sjögren, som snarast har jobbat dubbla pass under ledigheten med lille Ben. Anledningen stavas sambon Pontus Westergren, som inte bara är Bens pappa, han är även tävlingsryttare.

– Min vardag ser ut så att jag servar honom i stallet, vilket betyder att jag sadlar hästar och smörjer sadel och träns och tar hand om allt det praktiska. Jag är även sekreterare när det gäller allt från att boka tävlingar och köpa in mat åt hästarna till att se till så att lastbilarna är besiktade. Det tar väldigt mycket tid!

Om det låter det som om det är synd om Suzanne är det helt fel tolkning. Hon är i princip uppvuxen på en hästrygg och fortsatte att hänga i stallet långt efter att de andra hästtjejerna hade gett sig av mot tonårsland. Hon tävlade själv många år i hästhoppning, och det finns få platser hon trivs så bra på som i ett stall.

– Jag behöver inte ens sitta på hästryggen, utan det kan räcka med att bara mocka skit och hugga i. Det finns någonting lugnande, för mig i alla fall, med att vara i stallet och fixa och dona.

Det är en tajt liten familj som förenas i hästintresset. Tillsammans sticker de ut med den stora hästbussen som har bo-del fram och häst-del bak, på väg mot tävlingar i Sverige och Europa. De har roligt ihop och lekfullheten är stor hos både vuxna och barn, säger Suzanne.

– Vi är som en kringresande cirkus.

Så småningom lär Pontus få se sig om efter en ny hästskötare. Inom överskådlig framtid trappar Suzanne upp till heltid på TV4, och hon har redan smygstartat. Det har varit friidrottsmästerskap i Polen och när intervjun görs laddar hon upp inför hockey-VM i Vitryssland. Det är ”hennes” två idrottsområden, och hon trivs som fisken i vattnet med jobbet.

Det är femton år sedan hon började som sportjournalist på Sydnytt, efter en examen från Gymnastik- och idrottshögskolan och en kompletterande kurs på Poppius journalistskola. Sedan har det rullat på, via TV3:s sportredaktion till TV4. Det har hänt en del inom sportjournalistiken under den tiden, inte minst har kvinnorepresentationen ökat kraftigt. När hon började stack hon ut som kvinnlig sportreporter på evenemangen och hon försökte anpassa sig för att smälta in.

– Men nu är det otroligt mycket tjejer när jag är ute på jobb. Man kan inte ens jämföra, det är som natt och dag.

Sin födelsedag firade hon med nära och kära.

Mer läsning

Annons