Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag är det internationella kvinnodagen: Kan du historien bakom?

I dag den 8 mars infaller internationella kvinnodagen, vilket den har gjort sedan 1977. Dagen ses som en allmän dag för kvinnofrågor, och är allmän helgdag i ett antal länder i världen – dock inte i Sverige.

Annons
En så kallad flashmob hölls i fjol på Centralen i Stockholm med anledning av internationella kvinnodagen. De rosa mössorna med kattöron, så kallade pussyhats, var en protest mot sexistiska uttalanden av den amerikanske presidenten Donald Trump. Foto: Jessica Gow/TT

Starten på det hela ägde rum år 1910, då den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen instiftade en internationell kvinnodag. Tanken var att alla länder samtidigt skulle fira en kvinnodag, som bland annat skulle fokusera på kvinnors rösträtt, rätt att kunna tillträda offentliga ämbeten samt rent allmänt bättre arbetsrättigheter.

I och med att FN på 1970-talet åter tog tag i tanken finns den 8 mars sedan 1977 med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar. I och med detta gick dagen från att ha setts som en socialistisk kampdag till att i de flesta länder mer ses som en opolitisk högtidsdag.

Själva firandet varierar från land till land. Hos många har dagen mist sin politiska innebörd och blivit en variant på "mors dag" och "alla hjärtans dag". Men hos andra finns den politiska prägeln kvar, och man ser på den 8 mars som en dag att fokusera på kvinnors kamp för lika rättigheter.

Att det blev just 8 mars har sin bakgrund i de möten ryska kvinnor år 1914 anordnade för att protestera mot det som skulle komma att utvecklas till första världskriget.

Bland länder som utnämnt 8 mars till nationell helgdag kan nämnas; Angola, Cypern, Eritrea, Georgien, Kambodja, Mongoliet, Nepal, Ryssland, Serbien, Uganda, Ukraina, Vietnam och Zambia.

Mer läsning

Annons