Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag stod på händerna överallt"

Två händer, en hand eller ett finger. Det var varierade akrobatikkonster när Siegfried Hopp, 85, var på turné. ”Jag uppträdde i olika folkparker”, berättar han.

Annons
Scenvana. Han har stått på händer på fem uppstaplade stolar (undre bilden till höger), på ett finger (övre bilden till höger) och varit högst upp i Västerås Stadshustorn. Siegfried Hopp jobbade tidigare som professionell balanskonstnär.

”Där det står fyra soptunnor på rad, där svänger ni av”. Så löd en del av vägbeskrivningen till Siegfried Hopp och hans sambo Kerstin Åström som bor utanför Sevalla.

Från början var det en sommarstuga, men är nu permanentboende. 1996 byggde Siegfried ut stugan och tre år senare flyttade Kerstin in.

Siegfried föddes i tyska Danzig, (numera Gdansk, Polen) och samma år som han skulle fylla 16 blev han tillfångatagen av ryssarna och fördes till Uralbergen. Efter ett halvår blev han frisläppt.

Det var då han halkade in på artistbanan på riktigt.

– Det var en dragspelare som rekommenderade mig till IAL, (international artist loge). Jag såg då att någon sökte en partner som kunde stå på en hand, men jag kunde inte ens stå på två vid den tiden. Jag var som alla andra tidigare fångar – undernärd. Men jag försökte joxa, med sopkvasten och så. En nappade och han tog sig an mig och utbildade mig.

I fyra och ett halvt år uppträdde Siegfried med Ravennatruppen i Tyskland.

1950 kom han till Sverige och två år senare gifte han sig och flyttade till Skultuna.

Han blev svensk medborgare och åren mellan 1959–60 gjorde han värnplikten i Strängnäs. Två söner och en dotter föddes och familjen blev en akrobattrupp. 1963 förolyckades hans hustru.

Akrobatyrket var inget Siegfried kunde livnära sig på, utan uppträdde bara på helgerna. Mestadels blev det i olika folkparker men de största rubrikerna kom när han stod på en hand i stadshustornet i Västerås i slutet av 1950-talet.

Från början arbetade Siegfried som metallarbetare, men intresset för siffror tog över och han gick olika kurser i ekonomi på Hermods.

1970 blev han företagsekonom och till slut öppnade han en egen revisionsbyrå. Vid 60-årsåldern gick han sedan i förtidspension.

Trots att Siegfried inte håller på med akrobatik längre håller han sig i form genom andra aktiviteter. Bland annat så tränar han på sin motionscykel och tillsammans med Kerstin blir det en hel del dans.

Paret är medlemmar i två dansklubbar, Västerås Folkdansgille och Folkets dansare.

När han firade sin 85-årsdag för ett par veckor sedan dök dansgänget upp i Sevalla.

– Det blev ingen dans, men det var fint väder och mycket folk. Ett riktigt lyckat kalas.

Innan vi åker är jag tvungen att ställa frågan:

Hur gör du när du

står på ett finger?

– Det berättar jag inte, det är en yrkeshemlighet, säger han och ler lite finurligt.

Mer läsning

Annons