Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katten mest populär till barn

Husdjur kan vara ett bra sätt för barn att lära sig att ta ansvar. Men det är viktigt att tänka sig för noga innan det är dags att utöka familjen, säger chefsveterinär Louise Bley Williamsson.

Annons

Enligt en omröstning på familjesajten Familjeliv.se är katter det bästa husdjuret i en barnfamilj. Anledningarna är enligt medlemmarna att de är lätta att ta hand om och inte behöver så mycket utrustning.

-Min son på tre år sköter vår katt exemplariskt. Men han kan ju inte avmaska den själv eller köra till veterinären så vi som föräldrar måste ju ändå ha huvudansvaret, säger en medlem i forumet.

Louise Bley Williamsson är chefsveterinär på djursjukhuset Albano i Stockholm. Hon tycker att det är viktigt att tänka en extra gång innan man skaffar ett husdjur till familjen.

- Man måste tänka på hur familjesituationen ser ut, så att man har tid för djuret. Vissa djur som till exempel hundar kräver att man går ut på promenad flera gånger om dagen och de ska inte vara ensamma för länge. Andra djur som till exempel kaniner eller katter kräver inte lika mycket tid och kan vara själva längre än vad hundar kan, säger Louise Bley Williamsson.

Något man måste ta med i beräkningen när man skaffar ett husdjur är djurets förväntade livslängd. Många husdjur lever i tio år eller mer. Därför är det viktigt att försöka se framåt i tiden och fundera på om man verkligen vill ha ansvaret för ett djur i så många år. Men Louise Bley Williamsson tycker att man ska ha husdjur i familjen om man har möjlighet.

-Barn ska absolut ha husdjur om man har möjlighet! Man lär sig massor av djur. Barnen lär sig at ansvar och får en ödmjuk inställning till livet, säger Louise Bley Williamsson.

Topp fem husdjur för barn enligt Familjelivs medlemmar

1. Katt

2. Marsvin/hamster

3. Fisk

4. Hund

5. Vandrande pinnar

Mer läsning

Annons