Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kemigrafen som blev naturvårdare

Intresserad av naturen har han varit sedan barnsben. Men det tog några yrkesåri andra branscher innan han utbildade sig till natur-vårdare.

Annons
Hemma på gården. Gunnar Rosén ser närmast fram emot att åka på spelmansstämma i Ransäter, sedan väntar Naturskyddsföreningens riksstämma i Örebro.

Västerås. I det som tidigare var en bondgård mellan norra Hökåsen och Tillberga

bor Gunnar Rosén sedan drygt 26 år tillsammans med sin fru. De två vuxna barnen är utflyttade och har egna familjer. Från farstutrappan kan Gunnar skymta Hubbo kyrka bortom åkrarna.

– Huset har en lång historia. Det flyttades hit 1830 från andra sidan vägen där det låg sex gårdar som skiftades. Det här huset var då ett av tre hus som flyttades, berättar Gunnar.

Det är ett stort timrat hus med faluröd panel, omgivet

av till synes lika gamla uthus. En lummig trädgård omger gården och bakom grönskan längre bort skymtar en stor ladugårdsbyggnad.

En passande miljö mitt i naturen för Gunnar som fram till sin pension arbetade som naturvårdare för Västerås stad och hade ansvar för alla stadsdelsskogar och naturreservat. Dessutom är, förutom naturen och trädgård, även byggnadsvård hans intresse.

Vägen fram till yrket som naturvårdare var inte spikrak. Han växte upp i Borås och var ofta ute i skogen tillsammans med sina föräldrar. Han var med i scouterna, berättar han.

– Efter folkskolan arbetade jag i tio år som kemigraf, ett yrke som inte längre finns. Jag arbetade med att göra klichéer för tryck-

plåtar. 1969 flyttade jag till Västerås och började arbeta på Fägerbladhs. Där blev jag kvar i fem år och sedan blev det Tryckcentra, ett ganska stressigt jobb, dessutom med skiftarbete.

Gunnar beslutade sig för att vidareutbilda sig och började 1975 studera på Komvux i Västerås.

– Sedan började jag på skogsbruksskolan i Väst-

sura, jobbade sedan i skogen ett år. På Skogsmästar-

skolan i Skinnskatteberg utbildade jag mig under två år till skogsmästare.

Första jobbet efter utbildningen fick han som lärare på sin gamla skola i Västsura och där stannade han i fyra år. För att få lärarlicens studerade han sedan ett halvår i Uppsala.

Men det var alltså som anställd på teknik- och idrottsförvaltningen han sedan arbetade som naturvårdare fram till sin pension.

– Det jag kan sakna mest med det jobbet var att jag kunde bestämma vad som skulle åtgärdas i naturreservaten och stadsdelsskogarna. Men det administrativa arbetet, det saknar jag inte, säger han och ler.

Ett annat intresse som följt honom genom alla åren är folkdans. Han började med gammeldans redan som 16 åring hemma i Borås.

– Här i Västerås träffas vi i kulturföreningen ”Tillsammans” en gång i månaden och dansar till levande

spelmansmusik. Numera dansar jag mest polskor och gammeldans, som jag aldrig släppt.

Mer läsning

Annons