Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolbäck är utgångspunkten för allt

Stefan Edlund är övertygad om att han blir kvar i det lilla brukssamhället. Att han sedan har domaruppdrag inom hockeyn runt om i länet, föreningsengagemang i Köping och jobb i Hallstahammar är en helt annan sak.

Annons

Stefan Edlund framför sin stolthet, en smaragdgrön Pontiac Chieftain.

På frågan varför Kolbäck är så speciellt svarar han bara: ”Det finns inget dåligt här, bara en massa bra saker”.

Stefan vet ju. Där har han tillbringat i stort sett all tid av sina snart 40 år.

Att bo på en liten ort med närhet till större städer tycker han att är perfekt och beskriver Kolbäck som att bo på landet mitt i centrum.

Stefan har idrottat sedan barnsben. Han började med bandy för Mörntorps IK. På Vallmorinken lirade han hockey för Kolbäcks Allmänna idrottsförening, KAIF. På fotbollsplan var han målvakt, i alla fall till att börja med eftersom han inte var tillräckligt snabb som utespelare. På den tiden gick hockeyn och fotbollen att kombinera. Han hade gärna fortsatt med båda sporterna, men skador i vuxen ålder satte stopp för allt eget spel.

I elvaårsåldern provade Stefan också på rollen som domare i hockey för första gången. De där 50 kronorna som betalades ut för varje match var en av anledningarna.

– Det var rätt så mycket pengar för en elvaåring.

Sedan har han dömt. Han är anlitad ungefär tre gånger i veckan på distriktsnivå under säsongen. Dessutom sitter han i styrelsen för Köping Hockey som tävlings- och domaransvarig.

– Anledningen att det blev Köping Hockey var för att Matilda ville börja där. Hon spelade i tre år men har slutat nu, säger Stefan och nickar åt den åttaåriga dottern som sitter med under intervjun.

Stefan har dömt hockey i snart 30 säsonger. Han är oftast linjeman, en position han trivs bäst med.

– Jag är faktiskt den äldste linjemannen i Västmanlands och Örebros distrikt nu.

Som linjeman är man med i spelet mycket mer än om man är huvuddomare. Rutinerna från otaliga matcher under 30 års tid är det han har allra mest nytta av. En bra attityd och pondus är också viktiga egenskaper, stil och profil likaså. Han berättar att det är skriande ont om ungdomsdomare i hockeyn och hoppas att fler vill engagera sig.

Sedan drygt ett år är Stefan också deltidsbrandman var tredje vecka för räddningstjänsten i Kolbäck.

– Jag hade inte tillräckligt mycket att göra, skämtar han men blir sedan allvarlig. Jag började faktiskt fundera över det efter den stora skogsbranden här i Västmanland. Jag kände att jag ville göra något för samhället men trodde aldrig jag skulle klara fystesterna. Men det gick bra, det är nog min grundkondition som gör det.

Stefan har haft cirka 15 olika arbetsgivare i sittyrkesliv. ”Jag har aldrig upplevt att jobb är svårt att få. Byter man jobb på eget initiativ höjer man ofta lönen”. Mellanflickan Matilda sitter med under intervjun och lyssnar noga.

Mer om Stefan Edlund:

Ålder: Fyller 40 år den 31 augusti.

Firar: Med en mindre privat fest för vänner och bekanta.

Smeknamn: ”Alla i Kolbäck vet vem ”Skinny” är. Jag har haft samma frisyr sedan elvaårsåldern och var dessutom väldigt mager, därav smeknamnet”.

Familj: Sambon Camilla, döttrarna Julia, 16, Matilda, 8, och Wega, 3 år, ett par huskatter.

Intressen: Domaruppdrag inom hockeyn, styrelseuppdrag i Köping Hockey, bilar. Har själv en Pontiac Chieftain av 1955 års modell. Musik är viktigt. ”Jag gillar fortfarande Lili & Susie”.

Övrigt: Stefan har gått i Vallbyskolan, Vallmoskolan och Tunboskolan i Kolbäck innan han började på industriprogrammet på Kantzowska gymnasiet i Hallstahammar.

Mer läsning

Annons