Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars har funnit sitt paradis

I Lars Österlunds trädgård på Sri Lanka växer bananer, mango, avokado och kokospalmer. Exotiskt för oss men inte för dem som bor där.

Annons
Två hem. Några planer på att flytta till Sri Lanka för gott finns inte för tillfället. ”Vi har ju barn och barnbarn här”, säger Lars Österlund.

– De är förtjusta i äpplen och apelsiner för det har de inte där. En gång hade jag med mig en hel resväska.

Kärleken till Sri Lanka kom med Angelika Wijesinghe. Hon kommer därifrån och Lars mötte henne i oktober 1990.

– Vi råkade vara på samma restaurang dagtid, det var på Siesta, säger han.

I början kände Lars blickarna i ryggen när paret var ute och gick: ”Va, import?”. Men Angelika har bott i Sverige sedan 1984. Hon var änka med tre barn och hennes mamma tyckte det var bra för barnen att växa upp i Västerås. Något Lars är svärmor evigt tacksam för.

Det var inte annorlunda när paret åkte till Sri Lanka första gången. ”En lankeskvinna med en viting?”

Nu bor paret på Erikslund. En bit bort från Gideonsberg där Lars växte upp och gick i skolan. Pojken blev yngling och mods och efter nian var han rejält skoltrött.

– Det gick inte så bra i skolan, jag var väl inget ljus.

Han jobbade två år åt BPA, där pappan var arbetsledare. Sedan följde han sin fars fotspår och utbildade sig till byggnadsingenjör. Kruxet var bara att när han var färdig fanns det inga jobb.

Att börja på en ny utbildning var inte särskilt lockande men han gick i alla fall en ADB-utbildning och läste även företagsekonomi. Sedan 1973 har han jobbat med IT och samma år var det även dags att bilda familj. Äldsta dottern Helene föddes 1974 och Therese kom till världen 1980.

Tio år senare var skilsmässan ett faktum. Lars hade inga planer på att träffa någon ny kvinna men ödet ville annorlunda.

Angelika kom in i bilden och paret började åka till Sri Lanka. I dagsläget har Lars varit där 24 gånger och börjar nu förstå och tala singalesiska. De var där under tsunamin men Lars anser i alla fall att Sri Lanka är ett paradis. Sol och bad med strandaktiviteter som surfing, snorkling och dykning, safari i nationalparker eller jeeptur för att se vildelefanter.

2008 började de bygga hus där nere på en tomt Angelika hade köpt.

– Jag tyckte det var ute i bushen, men då hade hon redan köpt tomten.

På Sri Lanka har Angelika startat en ideell organisation för fattiga barn. Hon jobbar mycket med den och Lars ställer upp när han har tid.

Maten på Sri Lanka är väldigt god, tycker han. Mycket grönsaker, något han inte varit särskilt förtjust i tidigare.

– Kokta morötter i vatten är väl ingenting.

På Sri Lanka kryddas maten väl och i oktober ska det bli fest med Sri Lanka-buffé.

– Överskottet på den festen går till barnen på Sri Lanka. Och den är inte bara för dem som är med i organisationen, utan alla kan komma.

Mer läsning

Annons