Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Man måste jobba på"

Som barn ville Osmond Karim bli antingen gladiator eller cowboy. När inte det gick valde han filmen.

Annons

– Genom den har jag fått uppleva en massa äventyr, men det har också varit ett sätt lista ut vem jag är och vilken plats jag har i världen, säger han.

I trettio år, det vill säga i hela sitt vuxna liv, har Osmond Karim jobbat med film. Men för lite drygt fyra månader sedan tog han och hustrun Malin Holmberg över flygskolan på Sturup som har elever från hela världen, varav de flesta utbildas till trafikflygare. Det kan låta som ett långskott, men Osmond Karim är själv utbildad pilot och har ett stort flygintresse. Det är dock stor skillnad på att ha en hobby och driva en skola, förklarar han.

– Det är inte det lättaste, oj oj. Malin brukar säga att det är som en filmproduktion med skillnaden är att den inte tar slut.

Regissören, programledaren och flygläraren Othman

I framtiden är tanken att han ska verka som lärare och instruktör, men än så länge har arbetet mest handlat om administration, kontakt med Transportstyrelsen, inköp av nya flygplan, reparation av trasiga flygplan, omorganisation och att sätta manualer.

– Det finns inget av det där som tar mindre än femtio timmar att fixa. Men det är som med allt annat, man måste jobba på. Det har jag har erfarenhet av att göra. Och det är en kul utmaning.

Osmond Karim kom till Sverige som sjuåring i mitten av 1970-talet när föräldrarna flydde undan Idi Amins regim i Uganda. Efter bara något år skilde sig föräldrarna och Osmond och hans fyra yngre syskon blev kvar i Sverige med sin mamma. Men i familjen fanns mostrar och vänner och deras barn. Han beskriver sin uppväxt som fantastisk och att han alltid hade mycket folk omkring sig.

– Framför allt lärde jag mig att "Mig" inte är lika viktigt som "Oss". Nu har jag kommit långt ifrån den stora gemenskapen, det är lite sorgligt.

Av syskonen har alla bröder hamnat i filmvärlden. Osmonds eget intresse väcktes tidigt. Första filmminnet är från en drive in-biograf i Kampala.

– När jag blev lite äldre och började fundera över vad jag skulle bli och förstod att det varken var gladiator eller cowboy kom jag på att i filmen kan jag i alla fall vara i närheten av dem.

Efter gymnasiet i Sverige flyttade Osmond till USA på inrådan av självaste Ingmar Bergman. Där jobbade han först som assistent, produktionsassistent, utvecklare och redigerare. Så småningom började han göra egna lågbudgetfilmer. Även hustrun Malin var med och arbetade i samma bransch. I samband med att första barnet kom flyttade de tillbaka till Sverige. Här har han gjort flera filmer, men också varit programledare för SVT:s ”Mosaik” och medverkat i ”På spåret”. 2014 kom dokumentären ”Raskortet” och förra året ”De ensamma” som handlar om adopterades situation i Sverige.

– Mina filmer ligger ganska nära det som just nu pågår i mitt liv. De blir ett sätt att utforska de frågor man står inför i just det skedet.

Lena Wreede/TT

Mer om Othman "Osmond" Karim

Fyller: 50 år den 19 mars 2018.

Bor: I Glumslöv.

Familj: Hustrun Malin Holmberg Karim, barnen Leo, 23 år, Emma, 20 år, Mimmi, 19 år och Ellen 10 år samt blandraskatten Lady.

Gör: Filmare och pilot, driver South Sweden School Flight Academy.

Om att fylla 50: ”Jag vet inte om det här är peaken i livet, men jag har aldrig varit bättre, lugnare, mer samlad, mer självsäker. Det är bara synd att den här skuggan ska vila över allt. Ska allt ta slut snart?”

Så firar jag födelsedagen: ”Jag önskar att alla som kommer tar med sig sina dansskor och dansar med mig.”

Ångrar: ”Jag borde ha lagt mer tid och eftertanke på mina relationer till andra människor. Farsan dog – jäklar jag skulle ha varit där mer. Leo flyttar hemifrån – jäklar jag skulle ha… Alex och Baker är någon annanstans – jäklar jag skulle ha…”

Styrka: ”Att jag faktiskt känner mig oövervinnerlig. På djupet tror jag att jag kan vad som helst. Jag klarar allt. Det är det man får som förstfödd.”

Mer läsning

Annons