Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria provade hästen som terapeut

När Maria Axelsson dök rakt ned i en utmattningsdepression hoppades hon att någon skulle svinga med ett trollspö så att allt skulle bli bra igen.

Annons
Maria Axelsson hade turen att få komma med i ett projekt som Försäkringskassan finansierade. Hästunderstödd terapi fungerade jättebra för henne, och blev starten på att söka mer hjälp.

Det blev hon själv som fick fatta tyglarna och lära sig att bestämma både fart och riktning.

I Sverige finns det en handfull psykologer som arbetar med hästunderstödd terapi. I Västerås finns en av dem, Christine Wadefjord.

Hon samarbetar med Evelina Johannisson och Stall af E C, som finns på Åby 1 utanför Västerås, längs gamla Hallstavägen.

Här finns bland annat planer på att ta emot unga flickor och låta dem arbeta med sig själva och med hästarna.

– Hästunderstödd terapi passar egentligen de flesta, man behöver inte ha någon ridvana innan. Mina klienter har haft ätstörningar, stress, depressioner, ångest, neuropsykiatriska diagnoser, varit utsatta för övergrepp.

Maria Axelsson, med flicknamnet Lundgren (pappa Stig Lundgren bor kvar i Västerås), kom i kontakt med Christine Wadefjord 2008.

Då hade försäkringskassan beslutat sig för att satsa på ett projekt som undersökte hästunderstödd terapi. Maria Axelsson nappade.

– Då hade jag varit hårt drabbad av en utmattningsdepression i flera år. Det hände liksom inget med mig.

– Jag längtade efter att någon bara skulle ta hand om mig och göra mig bra.

Maria Axelsson var så dålig att hon var helt slut innan hon tog sig till stallet första gången.

– Jag var sådan, tänkte ut allt som skulle kunna hända när jag körde bil den biten. Om jag skulle köra för fort, eller vara i vägen för någon. Första gången orkade jag inte rida, vi satt i solen på stallbacken och så klappade jag lite på hästen.

Den bilden är faktiskt svår att tro på. Dagens Maria har glitter i ögonen, sms:ar uppgifter till sin nya arbetsgivare – nu bor hon i Katrineholm och ska jobba som ansvarig för ett lager.

– Det enda jag gjorde då var att äta, sova och andas.

Var kommer hästen in i det här då?

– Jag har en förmåga att känna mig stor, klumpig och i vägen. Och så fick jag en stor, stadig häst som hette Jazz som jag skulle sitta på. Jag kände mig nästan liten.

– Det kändes som ett förtroende att få rida en så högt utbildad dressyrhäst, men jag var också rädd för att det skulle gå fel. Jag ville impa på Christine, prestera, visa att jag var en duktig elev.

Christine Wadefjord nickar, hon känner igen det där.

Tillbaks till hästen:

– När man sitter på en stor häst måste man ta plats, säger Christine.

– Japp, annars kan det sluta var som helst. Annars blir det ingen rörelse, vare sig hos hästen eller i dig själv, fyller Maria i.

Christine Wadefjord tror att det är bra bara att komma ut till den lugna miljön i stallet, ut på landet och lugnet.

– Det håller jag med om. Det var också skönt att prata under tiden jag pysslade med det som måste göras i stallet, säger Maria Axelsson.

– Hästen är ett djur som accepterar dig rakt upp och ned precis som du är. När man står med det här stora och mäktiga djuret som är nyfiken på dig kan man känna sig både bekräftad och utvald, säger Christine Wadefjord.

Hon vill inte kalla det att klienten rider under en session, mer att man lär känna sin kropp. Och själen påverkar förstås kroppen.

– Under ett pass håller jag inte koll på klienten, jag håller min uppmärksamhet på hästen.

Christine Wadefjord vill ha lugna men ändå känsliga terapihästar. Känsliga för att de ska vara lätta att läsa av.

– När man sitter på en häst ska man vara avspänd. Man kan känna att det stramar, pirrar och gör ont i kroppen.

– I spänningar sitter känslor, vi måste komma åt det som hindrar oss från att må bra.

Maria Axelsson berättar om hur hon fick hjälp att hitta lugnet och fick större självkänsla av ridterapi.

– Det blev starten på ett nytt liv för mig. Jag fick ork att ta tag i att söka ytterligare vård och faktiskt också att få en diagnos. Jag har hypomani, bipolär II. Det betyder att jag har lätt att bli väldigt passiv.

– På hästryggen måste man ta för sig, annars bestämmer hästen.

– I umgänget med hästar får man också lära sig att inte rusa på. Det gäller att ta ett steg tillbaka och tänka, vad tycker hästen om det där om hästen reagerar på något sätt. De kräver respekt.

Miljön runt hästarna är lugn, det i sig är en fördel menar Christine Wadefjord.
Att ett så stort och mäktigt djur är nyfiken på dig kan få vem som helst att känna sig utvald och speciell, menar Christine Wadefjord.
Maria Axelsson bytte stiltje mot handlingskraft.
Hästen läsar omedelbart av både din kropp och dina känslor. Det går inte att lura en häst.
Christine Wadefjord trycker en puss på mulen på sin egen häst Henry Wilde, hon hoppas att han är en blivande terapihäst.

Hästunderstödd terapi

Christine Wadefjord är psykolog och psykoterapeut. Hon är också certifierad genom Intresseföreningen för ridterapi, IRT.

Hästar är flyktdjur. När de upplever fara är deras första instinkt att fly. De är mycket bra på att läsa av spänningar i kroppar och stress, ilska eller andra

sinnestillstånd.

Landstinget Västmanland har sagt nej till att skicka till exempel ätstörningspatienter på ridterapi, på grund av kostnadsskäl.

Effekten av hästunderstödd terapi har inte bevisats av evidens. Viss forskning bedrivs kring terapiformen, i Västra Götalandsregionen gjorde man ett stort pilotprojekt 2011 där personer med psykisk ohälsa, stressrelaterade besvär och/eller långvarig smärta fick hjälp av hästen att lära sig basal kroppskännedom.

Mer läsning

Annons