Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne – Barbro Sörefall

Annons

När jag växte upp var Tillbergas starke man – en kvinna. Som dotter i femte generationen övertog Barbro Sörefall den anrika gården Sörby i byns hjärta. Hon räddade skolan som bär gårdens namn från rivning.

Senare var hon med och räddade badhuset, medborgarhuset och bussförbindelserna. Alltid stridbar. Alltid artig och vid gott mod.

Barbro Sörefall grundade Tillberga hembygdsförening och var dess ordförande i decennier. Ordnade midsommarfiranden och nationaldagsfiranden. Ingöt lugn och återställde lokal stolthet när 90-talskrisen härjat som värst och tågverkstaden avskedat hundratals.

Barbro utövade ett lugnt och lågmält ledarskap. Byggde auktoritet utan höjd röst och stora åthävor. Hon visade att det gick att påverka i en ny tid och på andra sätt än med hjälp av finansiell styrka. Barbro byggde allianser – nätverk – med föreningar, grupper och enskilda människor. Sådana som hon såg ville väl. På det sättet tog hon gammal ansvarskänsla in i en ny tid. Förenade då och nu. Blev ett centrum i bygden.

Hon blev också min farmors sista nära vän. Häromveckan begravde vi Barbro. Under ett stilla regn i en fridfull Tillberga kyrka. Barnbarnet bor sedan en tid tillbaka på Sörby gård.

Vila i frid Barbro Sörefall! Vi är nog många som efter bästa förmåga hoppas kunna fortsätta verka i din anda och efter ditt exempel.

Jesper Brandberg

kommunstyrelseledamot

Mer läsning

Annons