Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne – Sven Bergquist

Annons

Journalisten, författaren och samhällsprofilen Sven Bergquist i Fjälkinge utanför Kristianstad har avlidit i sviterna av en hjärtinfarkt vid 80 års ålder. Närmast sörjande är hustrun sedan 55 år, Astrid, barnen Carin och Carl-Otto med familjer och tre barnbarn.

Sven Bergquist föddes i Västerås och började sin bana på VLT som politisk reporter och ledarskribent. 1971 blev Malmö familjens hemvist genom Svens karriär på Kvällspostens ledar- och ekonomiredaktioner och därefter direktionen på Sydkraft som informationschef.

Ända till veckan före jul hade han obrutet engagemang och omtanke för familj, människor och samhälle, karaktärsdrag som tillsammans med hans gemyt gjorde honom till en av Sydsveriges mest kända profiler.

På Sydkraft kom han att involvera inte bara företaget utan hela elbranschen i opinionsbildningen kring den allt hetare frågan om kärnkraftens framtid inför folkomröstningen 1980.

I hans bok "De heta åren", 1985, har Sven skildrat sakförhållanden och polariseringen i debatten utifrån industrins och näringslivets perspektiv. En annan av Svens uppmärksammade böcker handlade om entreprenören Christer Ericssons liv i Consafe med Sven som skribent.

Tillsammans med bland andra Gustaf Olivecrona och Herbert Söderström – välkända TV-profiler från 1960-talet – samt Len Waernberg startade han massmedieträning för industriledare, en satsning som gav mod och öppenhet åt näringslivets engagemang i det offentliga samtalet. Under många år har Sven varit kolumnist i Kristianstadsbladet och medverkade ända till slutet som skribent i Tempus och debattsajten Second Opinion.

Sven kunde med utomordentlig medvetenhet, klarsyn och kritisk förmåga särskilja vad som var viktigt eller oviktigt, vad som var gott eller ont, vad som var rätt eller orätt. Han kunde, mer än de flesta, presentera fakta på ett väl underbyggt och förtroendeingivande sätt som motvikt till fabler och infall i debatt och opinionsbildning. Sven var stilisten som kunde samla, förpacka och förmedla sina budskap med journalistisk briljans och i publicistens språkliga ordföljd.

Sven uppfattades av många som en kontroversiell skribent, och egentligen var detväl själva meningen med denne sanningssägare, men samtidigt en missbedömningeftersom det var verkligheten, som han skildrade, som var kontroversiell. Det är lätt att ge sig på budbäraren när man inte rår på budskapet.

Vi som fått samarbeta med Sven vill uttrycka vår beundran, väl medvetna om att det var ett ord som Sven varken skulle gilla eller acceptera om sig själv. Vi har förlorat en god vän och en viktig penna har tappat sin udd.

För vänner och kollegor i energibranschen

Helge Jonsson och Kalle Karlsson

Mer läsning

Annons