Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minns ni låtarna – vilka ord saknas?

Annons

Golden Oldies: Här är sju chanser att komma ihåg första orden i låtar ni bergis minns. Fyll i orden som saknas.

1. Är du kär i mig ännu___?

2. ___ ___ Beethoven.

3. Que sera, ___ sera.

4. Har du kvar din ___ ___?

5. Dagny, kom hit och___.

6. Se svarta___ han dansar.

7. Vi gå över___berg.

Barbro Svensson.

Svar om låtarna: 1) ”Klas-Göran”. Stikkan Andersson skrev texten och Lill-Babs från Järvsö sjöng. 2) ”Roll over”. Chuck Berry från St Louis hette Charles Anderson Berry. Han skapade rock and roll av blues och countrymusik. Urstyv låtskrivare. Chuck var 90 år när han dog nu i mars. 3) ”sera”. Doris Day drabbade världen med den här låten 1964. 4) ”röda cykel?” Hasse Widmark som växte opp på Jakobsberg i Västerås och sonen Anders skrev texten och musiken. Claes Janson sjöng in den på platta 1990.

Boogieman Thörnqvist.

5) ”spill”. Upsalagrabben Owe Thörnqvist skrev och sjöng också länge ”Rumba i Engelska parken”,”Svartbäckens Ros” och rader av andra visor. Vilar sig nu då & då i Florida. 6) ”Rudolf”. Erik Axel Karlfeldt från Karlbo i Dalarna gick på Läroverket/Rudbeck innan han skrev visan och så småningom fick Nobelpriset. Fast han dog först. 7) ”daggstänkta”. Vistexten av Olof Thunman dök opp första gången i skämttidningen Strix 1906. Sången var obligatorisk i skolundervisningen fram till 1969 när vi la ner våra visor.

Vadå svimma?

Stökigt i stan: Tycker ni att den här bilden verkar lite sliten så beror det på att den är så gammal. Den ska föreställa bråket på Västerås Riksdag som inträffade 1527. Alltså för jämnt 490 år sedan.

Ni ser nog att en dam är så arg på sin man att hon vrålsvimmar. Det knepet måtte hon ha försökt förr. Han tittar ju inte ens på henne.

Gustav Vasa till höger i ny mössa verkar inte heller särskilt tagen. Än.

Gustavs idé med riksdagen i Västerås var att Sverige som än så länge är katolskt skulle klippa av med påven. Så att Gustav kunde tömma kyrkorna på silverljusstakar och smälta ner kyrkklockorna. Prästerna invänder nu att de måste fråga påven om lov. Då börjar Gustav gråta och åma sig:

– I så fall vill jag inte vara kung längre.

Det hela har som vanligt startat med uppror i Dalarna. Kyrkklockorna dånar över Siljan. Av 100 bönder som deltar i mötet i Västerås får därför bara två från Dalarna vara med.

I morgon tisdag kl 19:00 får ni höra mer om fajten i Västerås. Då berättar nämligen historikern Nicklas Ulfvebrand i stadsbiblioteket hela den sanna, eller åtminstone sannolika, storyn om Gustav Vasas politiska teater här på slottet under Västerås riksdag 1527.

Om ni följer med allt som händer i basket känner ni igen den här fågeln.

Men ni andra då?

Fågeln kallas Jayhawk. Maskot för University of Kansas basketlag ”KU Jayhawks” i Lawrence, en rätt idyllisk universitetsstad. Jayhawkers var egentligen en hop råskinn i Kansas som red över till Missouri på 1800-talet. Fritog slavar. Räddade dem till Kansas som var en fristat.

Mer läsning

Annons