Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mors dag började i Tärna 1919

Annons
Visst är hon värd en ros.

Tack Cecilia: På söndag har vi Mors Dag igen. Det brukar vara roligt. Inte minst för blomsterhandlare och tårtbagare.

Men visste ni att Mors Dag började i Sala? Eller rättare sagt i Tärna strax utanför Sala.

Tärna har länge haft en folkhögskola och vid den folkhögskolan fanns på sin tid en författarinna som hette Cecilia Bååth-Holmberg. Cecilia tog initiativet till Sveriges första Mors Dag. Premiär 1919. Första världskriget var över och det fanns en hoppfull stämning i landet. Kul med en grej att fira.

Sen dess har Mors Dag rullat på. Man kan gissa ett det livaktiga elevförbundet vid Tärna Folkhögskola kommer att göra något extra nästa år när Mors Dag fyller 100 år. Kanske kronprinsessan vill komma till Tärna och fira Cecilia?

Hela Finland flaggar.

Flagga på bara: Det går alldeles utmärkt att flagga på Mors Dag. Det har man genom åren kunnat se bland kolonistugorna längs Svartån nedanför Skultunavägen. I Finland där många kvinnor har förlorat sina män, sina söner och sina bröder i Finlands krig hedras alla mödrar med officiell flaggning på Mors Dag. Figur

Morsa på Morsan: För att inte halka efter i de globala sammanhangen firar amerikanerna sin Mors Dag två veckor före oss.

Det rings fler telefonsamtal i USA på Mors Dag än någon annan dag under året. Sönerna törs inte annat och döttrarna tycker det är kul.

Amerikanska Mother´s Day är ett påhitt av den någorlunda förmögna damen Anne Jarvis i Philadelphia. Den värdiga premiären 1908 hölls därför i Philadelphia. Omedelbart ståhej. Fullt med folk i kyrkan som ville hedra sina mödrar.

Mors Dag skrevs också raskt in som högtidsdag i USA:s officiella almanacka. Detaljhandeln jublade och gjorde Mother´s Day till en stor shoppinghelg.

Då tyckte Anne Jarvis att värdigheten i Mors Dag försvann i allt det kommersiella. Så hon betalade ur egen ficka rätt höga rättegångskostnader i upprepade försök att få sin egen skapelse struken ur almanackan. Men högtidsdagen har överlevt.

Hemma hos Emma: Man kan faktiskt säga att det fanns en slags föregångare till Mors Dag i amerikanska södern redan åren före inbördeskriget om slaveriet i USA 1861-65. Då startade en viljestark kvinna som hette Ann Reeves en slags Mors Dagar I det ganska fattiga West Virginia för att lära unga mammor att sköta hem och barn praktiskt och ekonomiskt.

Det låter nästan som Anders Zorns hustru Emmas hushållskurser för unga kullor i Mora några år senare.

Rösten lever än.

Världens Birgit: Det verkar som om hela världen firar att det är 100 år sedan operasångerskan Birgit Nilsson föddes: New York Times presenterar nu tre aktuella jubileumsutgåvor:

1. En 90 minuter lång dokumentär DVD om Birgit Nilsson av Thomas Voigt och Wolfgang Wunderlich: ”Birgit Nilsson A League of Her Own”. Ute nu i maj.

2. ”Birgit Nilsson 100”. En 700 sidor lång bok med 560 illustrationer. Ute i maj.

3. I september kommer Sonys CD med ”Birgit Nilsson the Great Live Recordings” från succéer i Stockholm, Wien, München, New York.

Påpälsad Roald.

Coola karlar: På tal om den norske polarhjälten Nansens nordpolsexpedition som ni kanske läste om här i spalten lyfter en läsare nu fram en annan norsk polarhjälte: Roald Amundsen.

Amundsen var den förste som någonsin lyckats ta sig fram genom isarna hela vägen fram till Sydpolen. Han kom i mål med hundar och bagage i december 1911.

Därmed slog han tydligtvis sin medtävlare engelsmannen Sir Robert Scott med knappa fem veckor. Stackars Scott dog några månader senare därnere bland isarna.

Inte nog med det: Det sägs att en del vildhjärnor försökte ta sig med båt från Atlanten till Stilla Havet via Norra Ishavet och Canadas isiga skärgård redan på 1400-talet.

Många gick förstås åt i kylan. Inte ens engelsmannen James Cook lyckades när han försökte 1776. Men Roald Amundsen fra Norge lyckades snirkla sig hela vägen genom den så kallade Nordvästpassagen. Det sägs att han parkerade båten på stranden i San Francisco när han kom i mål.

Mer läsning

Annons