Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyfödda Svea tvingades byta blod

När lilla Svea bara var några timmar gammal tvingades hon genomgå en blodtransfusion. Orsaken: mamma Lydia är Rh-negativ.

Annons
Svea var bara en dag gammal när hon genomgick ett blodbyte. Bilden är taget ett dygn efter blodbytet, när hon ligger kvar för observation. Foto: Privat

På alla gravida kvinnor tas ett blodprov som visar vilken blodgrupp de tillhör. Lite förenklat kan man säga att de allra flesta är Rh-positiva, medan ungefär var femtonde gravid kvinna är Rh-negativ. De allra flesta vet inte ens om det innan barnmorskan tar ett blodprov i vecka 8-12. Och för de allra flesta får det ingen större betydelse – men konsekvenserna kan också bli riktigt dramatiska. Så blev det för Familjelivsmedlemmen Lydia Axelsson när hon väntade sitt andra barn, Svea. Under Lydias första graviditet med sonen Wilgot visade ett blodprov att Lydia tillhörde blodgrupp Rh-negativ.

-Barnmorskan sa mest att det inte var någon fara och jag funderade inte så mycket på det, säger Lydia.

För de flesta Rh-negativa gravida kvinnor uppstår inga problem, men det kan bli konsekvenser om man blir gravid igen. Mammans kropp kan då bilda antikroppar som gör att det kan uppstå blodbrist hos fostret. I värsta fall kan man tvingas göra en blodtransfusion på fostret i magen.

Lydias första graviditet gick bra och efter förlossningen fick hon en spruta med ett så kallat immunoglobin som skulle skydda henne från att bilda antikroppar vid en framtida förlossning. Trots sprutan med vaccination uppstod komplikationer när Lydia något år senare blev gravid med Svea, vilket är väldigt ovanligt.

-Överläkaren sa att det hände ett par gånger varje år, men någon mer förklaring fick jag inte, säger Lydia.

Blodprov visade att Lydia hade börjat bilda antikroppar och medan graviditeten fortskred så steg antikropparna. Lydia blev tvungen att lämna blodprov varannan vecka.

-Då blev jag orolig, så jag sökte på Familjeliv och hittade fler i samma situation. Det var jätteskönt att hitta andra att prata med, säger Lydia.

När Lydia var i vecka 31 hade antikropparna stigit så mycket att läkaren ville göra ett så kallat flödesultraljud för att kontrollera om det påverkade fostret.

Flödesultraljudet visade att barnet inte var påverkat - ännu - men Lydia blev tvungen att åka till Akademiska sjukhuset i Uppsala en gång i veckan för kontroller. Vid varje besök skulle hon ha med sig en packad väska, ifall hon skulle bli igångsatt. I vecka 35 visade flödesultraljudet att det var risk för blodbrist hos fostret och några dagar senare blev Lydia igångsatt. Då hade hon fått reda på att Svea skulle bli tvungen att byta blod efter förlossningen.

-Hur skulle det bli när hon kom ut, skulle jag få hålla henne eller skulle de ta henne direkt?

Förlossningen gick bra och efter att barnmorskan tagit ett prov från Sveas navelsträng fick hon komma till sina föräldrar. Först ett dygn senare var det dags för Sveas blodbyte.

-De la henne på en bädd och gick in med nålar genom navelsträngen för att byta blod. Det tog två timmar. De hade förklarat att det inte var farligt, så vi kände oss trygga, men det syntes efteråt att hon var påverkad, säger Lydia.

Blodbytet gick problemfritt och idag är Svea en glad liten tjej. Hon fick gå på extra kontroller de första månaderna, men räknas nu som frisk. Däremot är risken stor att det blir komplikationer om Lydia blir gravid igen. Det kan till och med handla om att man måste göra en blodtransfusion på fostret i magen.

-Vi är glada för de barn vi har, men vill gärna ha ett till. Helst vill vi ha fyra barn, men vi tar en i taget. Den största anledningen till att jag känner ett sorts lugn trots allt, är min tro på gud. Jag litar på att gud tar hand om oss, säger Lydia.

Mamma Lydia med storebror Wilgot och lillasyster Svea. Foto: Privat

Mer läsning

Annons