Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Piper: Om att fira alla hjärtansdagen

Annons

Firandet av hjärtedagen i olika former försökte man lansera i Sverige först i mitten på 1950-talet med den amerikanska seden att fira Sankt Valentindagen som förebild.

Handlarna kom inte igång på riktigt förrän tio år senare. I dag översvämmas vi av krav på att fira och bli firade. Röda Rosor, tulpaner eller sockrade röda geléhjärtan till våra älskade gör att handlarnas omsättning stiger. En middag med älsklingen på krogen, mitt i veckan till glädje för restauratörerna, föreslås också.

De olika erbjudandena att fira dagen är många. Reklambladen skriver i rött ”VISA DIN KÄRLEK". Tidningarna tipsar om hur man själv kan sticka ett rött hjärta för att ge bort till någon man tycker om. Många andra alternativ finns också som är mer förvånande.

Mer romantik i luften?

Till exempel kan man enligt reklam-TV satsa på en elektrisk fotfil. Kanske tycker givaren, som satsar på en sådan, att älsklingens äckliga spruckna hälar behöver omvårdnad. Känns inte så romantiskt och inte snabbvarianten att beställa ett elektroniskt Alla hjärtans dags kort heller.

Numer är vi översköljda av röda digitala hjärtan. Man får hoppas att den digitala mobbningen av de ungdomar som inte får så många likes eller hjärtan uteblir.

Röda korset vädjar om bistånd via florister till sjukvård i Syrien. Av summan om dryga trehundra kronor för en bukett rosor går då 10 % till hjälpverksamheten. För lite tycker jag. Nog vore det mer på sin plats att skänka hela summan till bistånd och ge sin hjärtans kär en extra stor kram.

Det var annat på 1400-talet då kärlekskranka ädlingar plitade Valentinbrev med dikter till sina älskade. Den äldsta bevarade Valentinhälsningen är från 1477. Redan hundra år tidigare var Valentindagen det vill säga vår Alla hjärtans dag en kärleksfest och olika parbildningslekar vanliga. Långt senare skrev man Valentinkort på särskilda skönt dekorerade kort med spetsar och sidenband.

Egentligen är det inte våra hjärtans kära vi firar utan helgonet Sankt Valentinus, vars dödsdag man uppmärksammade redan på 400-talet. Det har funnits minst tre olika martyrer med namnet men den mest kände var präst i antikens Rom på den tiden då kejsaren Claudius II förföljde de kristna. Man tror att Valentinus halshöggs just den 14 februari år 269 efter att ha vägrat avsäga sig sin kristna tro. Enligt legenden ska han också ha hjälpt sin fångvårdares dotter att få synen tillbaka. Som tack blev då alla i fångvaktarens hushåll kristna.

Vad som hände med dem förmäler inte historien. Valentinus ska också vigt kristna älskande par.

Numer är katolska kyrkan inte riktigt säker på att han verkligen existerat och firar inte längre dagen.

För den som gillar att fira sina älsklingar är det fritt fram.

Mer läsning

Annons