Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker bullrar om utrikespolitiken – andra grupper och profiler dundrar

Annons

Det händer  i Hallsta.

Hus på hus: Teatern med balkong utan balkongdörr som ni såg i förra Kallskuret är inte den enda enda originella byggnaden i Hallstahammar.

Ungt folk som studerar arkitektur och vill pröva nya uttryck kan få fler idéer och uppslag om de tar tåget eller bilen till Hallstahammar. Vi andra kan också ha nöje av utflykten.

Promenera in till centrum från järnvägsstationen eller parkera vid Hammartorget.

Härifrån ser ni en byggnad resa sig bara ett stenkast från teatern. Överraskningen är husets gavel mot torget.

Byggnaden skulle kunna se ut som vilket halvtråkigt bostadshus som helst om det inte vore för just gaveln.

En gammal husgavel målad på en ny husgavel. Arrangemanget blir en slags teaterkuliss för ögat. Bravo!

Om ni själva har en bild av någonting i den här stilen, eller en byggnad med något annat skämtsamt inslag kan ni väl skicka den till [email protected] eller till min iPhone 070-5770062 och samtidigt uppge ert telefonnummer.

Huller om buller: Just nu kan vi höra hur det bullrar bland politiker från regeringen och ner om vår utrikespolitik. Det dundrar också från grupper och profiler ute i samhället.

Hur ska vi ha det med NATO? Hur står det till i USA egentligen?

Då kommer jag att tänka på att det inte är första gången arbetarrörelsens ledare får känna av lite politisk snålblåst.

En hel del av er minns de här slagorden från en upphettad tid av protestmarscher runtom i landet.

Tage och Geijer

Lyndons lakejer.

Tage Erlander balanserade.Foto: Ragnhild Haarstad/TT

Tage var Tage Erlander. Socialdemokratisk statsminister 23 år på raken 1946-69. En lundensare som i början inte var särskilt folklig. Men så småningom blev en självklar sosseledare. Även Erlander hade en utrikesminister ur de egna leden att tampas med: Upsalaprofessorn Östen Undén.

Undén var en mer bokstavstrogen neutralitetsman än Erlander som knappast trodde att Sverige skulle kunna försvara sig mot ryssarna utan USA:s medverkan.

Arne Geijer höll på USA.Foto: Svenska Dagbladet/Scanpix

Bruksgrabben Arne Geijer från Dalarna var LO-bas 1956-73 och satt i riksdagen nästan lika länge. Han styrde den svenska fackföreningsrörelsen till medlemskap i den västorienterade fria fackliga internationalen ICFTU där USA spelade en ledande roll.

På så sätt ledde han LO bort från en Moskva-ledd motsvarighet som försökte värva facken utomlands till sin organisation Arne Geijer var god vän med de amerikanska bilarbetarnas berömde ledare Walter Reuther som en gång höll ett lysande tal om facken och friheten till oss studenter i Upsala universitets fullpackade aula.

President Lyndon Johnson.

Lyndon Johnson var president Kennedys vicepresident och efterträdde honom som president när Kennedy mördades i Dallas i Texas 1963. Lyndon Johnson genomförde omfattande reformer som gav USA:s svarta befolkning ett långt bättre liv.

Men han hade också ansvaret för Förenta Staternas katastrofala roll under en period av det 20 år långa Vietnamkriget 1955-75.

anders.pers@vlt.se

Mer läsning

Annons