Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolf har rest på en riktig nostalgitripp till Cypern

Rolf Nilsson, före detta FN-soldat och polis, har varit på en resa som lockade fram många minnen från hans tid som FN-soldat på Cypern för 50 år sedan.

Annons
Julafton. Unga soldater firar julen på stranden.

Västerås. Året var 1964 och Rolf Nilsson var precis klar med sin polisutbildning. Han var 19 år gammal och en av de yngsta poliserna som fanns då.

– Jag var ju så ung att jag varken fick gå på krogen eller Systembolaget, men jag var vuxen nog att åka till Cypern som FN-soldat, säger Rolf och skrattar.

Det var en äventyrlig resa ner till Cypern med flera mellanlandningar och resan dit tog 24 timmar.

– Planen vi fick åka med kallades för flygande likkistor. Det var italienska piloter som drack en del vin under resan men vi kom välbehållna fram.

I de grekiska byarna på Cypern var FN-soldaterna inte särskilt omtyckta eftersom två svenskar hade smugglat in vapen till turkarna. FN-soldaterna var placerade på olika ställen som de fick rotera till.

Nu ska 25 FN-soldater ha återträff på Cypern. Där ska de umgås och göra utflykter på ön, bland annat till den döda staden Famagusta. Från Västerås kommer inte bara Rolf utan också Arvo Mäck och Karl-Erik Gidlund att delta.

– Det ska bli roligt att åka dit. Jag har redan packat och kollat vädret. Det är mellan 25–29 grader och det ska bli så roligt att träffa gamla kamrater.

Nybliven FN-soldat. Rolf Nilsson i ungdomens dagar.
Före detta FN-soldat. Rolf Nilsson gör ett återbesök på Cypern.

Mer om Cypern

Huvudstad: Nicosia.

Yta: 9 250 km.²

Folkmängd: 800 000.

Valuta: Med i euroområdet sedan 2008 (€).

Cypern ligger söder om Turkiet och är den största ön i östra Medelhavet.

Republiken Cypern blev självständig från Storbritannien 1960. Tre år senare bröt inbördes stridigheter ut mellan turkar och grekcyprioter. Sedan 1974 är ön de facto delad, efter statskuppen mot den cypriotiska presidenten Makarios som utfördes med stöd av den grekiska militärjuntan och vilket senare ledde till den turkiska arméns ingripande. Trots flera ansträngningar att ena landet, fortsätter det fram till dags dato att vara delat.

Mer läsning

Annons