Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så får du ditt barn att sova i sommar

På sommaren upplever många föräldrar att det är svårare att få barnen att sova bra. När fåglarna börjar kvittra klockan 04.00 på morgon kan både små och stora barn vakna tidigt. Dessutom har många svårt att komma till ro på kvällarna när solen står högt.

Annons
FOTO: THINKSTOCK PHOTOS

Vi är antagligen många som inte känner för att gå och lägga oss när kvällarna blir ljusare och fåglarna kvittrar långt in på kvällen. Men medan vi vuxna förstår förändringarna och kan förhålla oss till dem är det inte lika lätt för barnen. De kan behöva lite hjälp på vägen att komma till ro.

- Genom att skapa en lugn läggningsrutin även på semestern kan barnet lättare komma till ro trots solsken och fågelkvitter, säger BVC-sjuksköterskan Josefin Hörle.

En läggningsrutin kan till exempel se ut så här:

En sömnrutin som är ca 15-30 minuter lång brukar vara lagom.

Josefin Hörle poängterar att man måste lyssna på barnets behov av sömn. Dessutom finns det hjälp att få om problemen blir för stora.

- Om ett barn är kinkigt på dagen och svår att söva, vaknar tidigt eller på andra sätt inte sover normalt, ska man prata med sin BVC-sköterska.

Just på sommaren när rutinerna ofta är ändrade för hela familjen krävs kanske lite extra fokus på just läggningsrutinerna, menar Josefin Hörle. Man måste också komma ihåg att barn i perioder har utvecklingsfaser som påverkar dygnsrytmen. Oavsett årstid.

Så här får andra föräldrar sina barn att sova bra trots ljusa sommarkvällar:

Föräldrar på Sveriges största familjesajt ger varandra och dig tips om hur man får sina barn att sova trots solsken och fågelkvitter;

”Softyy”

Jag rekommenderar att man ändrar sovtiderna under dagen. På så sätt blir barnen tröttare på kvällen.

”Yennie”

Vi mörklade rummet över natten. Det fungerade väldigt bra! På med stora filtar över fönstrena så att det är mörkt.

”Salsan”

Vi har bäddat på en madrass på golvet i hans rum så där kan man gå och lägga sig tidiga morgnar medan sonen leker tills det blir normal stiga-upp-tid.

”Anna Sol”

Jag ger mina barn Omega 3 och fick tipset att ta det lugnt med gluten, som ska stressa magen.

”snuttP”

Vi har löst det genom att låta barnet somna med oss i soffan. Man ska vara ärlig mot barnet, ”Nu är det upp till dig att somna, nu är det ditt ansvar”

”Cajsasmamma”

Vi satta på ett band och sa shhhh, det är inte morgon än

”Siri2006”

Våra barn vaknar så där tidigt så fort det blir vår och närmar sig sommar. Barn behöver mindre sömn på sommaren och så blir det väl ljusare och varmare i rummet. Tyvärr har inget kunnat ändra på detta. Det är bara att gilla läget.

”Thaila”

Förklara att solen skiner mer på somrarna men att klockan är mycket ändå, fåglarna vaknar av solen, men människor behöver sova en liten stund till.

Mer läsning

Annons