Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så står du ut med jättemage i sommarhettan

Att vara gravid mitt i sommaren kan vara extra jobbigt. Den ökade blodvolymen och kroppen som växer gör gravida känsligare för värmen än andra.

Annons

Sommaren är härlig, men för dig som är gravid kan värmen vara jobbig. Många känner sig extra trötta, varma och påverkade av årstiden, säger Ann Tiits som arbetar som barnmorska på barnmorskemottagninen Mama Mia i Stockholm. Hon råder gravida kvinnor att ta det lugnt i värmen och stanna i skuggan.

-Hormonerna i kroppen hos dig som är gravid gör att värmen kan vara extra jobbig. Stanna i skuggan där det är svalare, säger Ann Tiits.

På Sveriges största familjesajt är det många gravida sommaren 2010. De tipsar varandra och följs åt genom de varmaste månaderna på året. Många får tips av erfarna mammor som gått igenom samma sak. Medlemmen med signaturen ”Äppelpäppel” är en av dem.

-Jag tyckte att det var en plåga att vara höggravid på sommaren! Det var varmt och soligt och jag var bara inne med persiennerna nere för jag klarade inte av värmen. Jag hade jättemycket vätska i kroppen, och gick upp hur mycket som helst på slutet.

”Kattis2” säger att en stor vattenkonsumtion räddade hennes sommar.

-Jag drack så mycket vatten sommaren jag väntade lillan att min man fortfarande skrattar åt mig. Jag sprang på toaletten hela tiden, men jag tror vattnet höll mig pigg och gjorde att jag orkade mer.

Jenni78 bekräftar att graviditeten plus stark sol gav henne pigmentförändringar som inte uppskattades.

-Jag har fått en naturlig lipliner på överläppen. Skumt värre, berättar hon i en stor tråd i Familjelivs forum.

Att man som gravid ska vara försiktig i solen på grund av de pigmentförändringar man kan få i direkt solljus påpekar också Ann Tiits.

-Solens strålar kan skapa fula fläckar på huden, och har man otur så försvinner de inte, påpekar Ann Tiits

Ann Tiits poängterar att det viktigaste är att lyssna på kroppen och försöka känna efter vad som känns bäst för just dig.

-Vatten, solskyddsfaktor och rätt kläder underlättar, men man ska alltid lyssna på kroppen, säger hon.

Tipsen för dig som är gravid i värmen:

Källa: Ann Tiits, Mama Mia

Mer läsning

Annons