Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Selma, ett år, finns redan på nätet

Mer än 80 % av alla bebisar finns på internet, enligt en internationell studie. En av dem är Selma Mårn, ett år.

Annons
Selma är knappt tre år gamla och har funnits på nätet sedan hon föddes.

När Selma Mårn bara var några timmar gammal registrerade pappa Carl en egen facebooksida till sin dotter. Där laddade mamma Neslihan och pappa Carl upp bilder och berättade om Selmas första dagar i världen.

-Det var ganska många som kommenterade Selmas födelse på Facebook. Det första albumet som lades upp kommenterades av 56 personer och innan hon hade fyllt en vecka hade 108 personer grattat henne till världen, berättar Carl.

Lilla Selma, som nu har hunnit bli ett år och tio månader har även en egen mejladress och hon är inte ensam om att vara närvarande på internet. Enligt en internationell undersökning med 2200 mammor har 81% av barnen i Europa och USA under två år närvaro på internet. Efter födseln har 7% av bebisarna en egen mejladress och 5% har en egen profil på ett socialt nätverk som till exempel Facebook. Studien har genomförts av säkerhetsföretaget AVG.

De flesta föräldrar i studien menar att de laddar upp bilder av sina bebisar eftersom de vill dela dem med sina vänner och sin familj. Få av dem är bekymrade över eventuella risker med internetnärvaron.

Inte heller pappa Carl Mårn är bekymrad över att internetnärvaron skulle innebära något negativt för hans dotter. Varken den eventuella risken för att pedofiler skulle få tag på bilderna eller att bilderna för alltid finns lagrade på nätet bekymrar honom.

-Jag hade inga betänkligheter alls mot att lägga upp Selmas sida på Facebook. Min uppfattning är att man inte skall bestämma huruvida man gör saker och ting baserat på en risk att något kan gå fel, då kan man lika gärna låsa in sig hemma. Dessutom tror jag inte att pedofiler väljer ut sina offer genom Facebook.

Mer läsning

Annons