Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Simon från Västerås bygger skola av petflaskor

Varje flaska tar femtio minuter att fylla med skräp men resultatet blir en ny skola och fler möjligheter till skolgång för barnen i den lilla Mayabyn.

Annons

Simon Alzèn och Eveline Castillo Haglund från Köping tillsammans med den klass de undervisade i engelska förra sommaren.

Till sommaren tar Simon Alzèn examen. Men någon ledighet blir det inte utan han åker direkt till Guatemala för att börja bygga upp en skola för andra gången. En väldigt speciell skola.

Simon är uppväxt i Irsta utanför Västerås och pluggade på ABB gymnasiet. Efter några sabbatsår då han bland annat jobbade i Norge och körde budbil, diskade på storkök, var på dagis och i matbutik så flyttade han till Linköping för att studera internationell civilekonomisk linje med inriktning på spanska.

2016 åkte han till Peru för ett utbytesår. När det var dags för jullov så reste han och Eveline Castillo Haglund från Köping, till Guatemala. I en liten Mayaby var ett skolbygge på gång. Två vänner till Simon, Sofie Folkesson och Sabina Nordèn grundare av projektet "Engineering for mayan students" var där och byggde. Simon och Eveline blev kvar på lovet i tre veckor och hjälpte till att bygga och undervisa i engelska och fick dessutom blodad tand av projektet. Han beskriver sig själv som nyfiken och kanske en lite rastlös person som drivs av just det här. Att resa, se och lära.

– Jag har alltid velat ut och upptäcka och har ett driv att hjälpa andra, säger Simon.

I år är projektet på gång igen. Simon kommer att åka ner till Guatemala för att bygga ännu en skola tillsammans med sina vänner i "Engineering for maya students". Byn ska driva den själva och staten har lovat dem att de ska betala lärarlöner för att hålla skolan igång . I den här Mayabyn får barnen bara gå i skolan till de att de fyller 12 år så tanken med projektet är att de skall få möjlighet att fortsätta utbilda sig och gå i skolan.

– Risken är annars stor att de här barnen sätts i barnarbete eller hämtas upp av ett kriminellt nätverk efter skolan, berättar Simon.

Simon kommer att vara kvar i ett år och bo hos familjer i byn för att komma in i deras kultur och i ett sammanhang och leva som en i familjen. Här i byn hoppas Simon att han också ska kunna göra skillnad och inspirera barn och ungdomar genom att undervisa i engelska och hjälpa andra samtidigt som han själv har möjlighet att få ett bättre flyt i sin spanska.

Skolbygget är speciellt. Simon berättar att Guatemala är ett fantastiskt vackert land men har stora avfallsproblem. Väggarna kommer att byggas med hjälp av petflaskor som fylls med avfall och skräp. Flaskorna placeras i väggarna och sedan sätter man upp hönsnät och täcker med cement. Barnen i byn tar själva med sig två flaskor fyllda med skräp varje dag. På så sätt blir de av med avfall och gör familjerna uppmärksammande om miljöproblemen.

– Nu söker vi stipendium och hoppas att få någon större sponsor. Organisationen klarar av att bygga en skola. Det här är ingen naiv grej utan vi har en projektplan. Vi tar också hjälp. Så vi vet att det blir av, säger Simon nöjt.

Mer om Simon:

Ålder: 25 år

Pluggar: Internationell civilekonomisk linje i Linköping.

Intressen: Geografi, fotboll, VSK och samhällspolitik.

TV-program: Gillar att se På spåret eftersom ett stort intresse är geografi.

Familj: Mamma, pappa och lillasyster Tilda och lillebror Hannes.

Simon  Alzèn hjälper till att bygga skola i Guatemala. Volontärerna bygger i åtta timmar om dagen. Väggarna fylls med petflaskor som sedan täcks med cement.

Petflaskor fyllda med skräp fyller väggarna i skolbygget. Det tar femtio minuter att fylla en petflaska.

Simon Alzèn och Eveline Castillo Haglund åker tillbaka till Guatemala för att bygga en till skola.

Mer läsning

Annons