Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SkillTwins ger ut en bok om sig själva

Annons

anders.pers@vlt.se

Pengar på torsdag: Nu på torsdag håller ICA-gruppen sin årsstämma på ett hotell i Solna. Då ska ICA-handlarna och alla andra aktieägare som är på plats bestämma hur stor utdelning de tänker ta ut för det gångna året.

Styrelsen har tyckt att halva vinsten vore lagom. Det skulle bli drygt två miljarder kronor. 11 spänn per aktie. Alla som äger aktier i ICA kan få ICA-gruppens årsredovisning för 2017. Den är 138 sidor tjock och väger ett halvt kilo.

En hel del jämförelser i boken är lärorika: ICA Sverige med 1 287 butiker och en tredjedel av marknaden stod förra året för drygt 70 % av ICA-gruppens omsättning och hade 8 000 anställda. Apotek Hjärtat som ingår i ICA-gruppen med 386 apotek och nästan en tredjedel av sin marknad stod för 12 % av ICA-gruppens omsättning och hade 3 000 anställda.

Ett halvt kilo bok: Per Strömberg.

Om ICA-chefen Per Strömberg hade lånat in en rutinerad redigerare från en dagstidning skulle årsboken ha blivit hanterligare. Kortare texter. Enklare språk. Lättare att hänga med. Självklarheter om att ICA vill tjäna pengar hade strukits. Mitt i boken finns en uppställning av ledningsgruppen. Den kallas ”ICA Management Team”.

En är direktör för ”Corporate Responsibility”, en annan leder ”Sustainability Work Group”. Prästsonen Hakon Swenson från Irsta lade grunden till ICA-rörelsen med sin idé att självständiga handlare skulle gå samman och pressa leverantörerna. Så startade han Hakonbolaget här i Västerås för 101 år sen.

Hakon Swenson hade ingen ”Sustainability Work Group”. Han och handlarna bara knegade på.

Trixar jorden runt.

Tuffa tvillingar: Känner ni Västeråsgrabbarna och tvillingbröderna Josef El-Zein och Jakob En-Zein som har gjort sina ledbandsskador till en internationell succé? Ni kanske rentav är bland deras miljoner följare över hela världen på YouTube. Josef och Jakob vill vara med i de gamla medierna också. Där man kan strecka för de bästa bitarna och hitta dem igen. I maj kommer tvillingarna därför ut med en riktig bok om sig själva: ”SkillTwins: The story. Vårt stora fotbollsäventyr”.

Grabbarna berättar i förväg om sin bok i ”Sommarens Böcker” som ges ut av bokhandeln och förlagen. Tvillingbröderna var galna i fotboll redan när de var små hemma i Västerås. Tränade, spelade, snackade fotboll. Ville bli proffs. Men så drabbades båda nästan samtidigt av samma ledbandsskada i ena knät.

Det såg nattsvart ut.

Efter några månader på träningscykel gav deras läkare ändå grönt ljus till lite försiktig lek med bollen.

- Vi började trixa och skilla mot varandra. Blev bättre och bättre.

Nu föddes idén:

- Vi filmar våra skills och lägger ut på YouTube.

Sagt och gjort. Idag kuskar tvillingbröderna världen runt med sina bolltricks och utmanar fotbollshjältar som de länge har beundrat.

I boken lär de också läsaren hur man kan bemästra tricken på egen hand. Eller rättare sagt fot.

Bibelkunnig: Bengt Linvall.

Fel onsdag: Jag ber om ursäkt för mitt fel i senaste Kallskuret. Onsdagen i påskveckan heter Dymmelonsdag. Inte Askonsdag som jag skrev.

Askonsdagen är den onsdag som följer på fettisdagen och inleder fastan. I år inföll Askonsdagen 14 februari. Samtidigt med Alla Hjärtans Dag.

Det är tråkigt att ha skrivit fel. Men av vakna läsare får man också lära sig en hel del av sina misstag.

Leif W. Östborg berättar att Dymmelonsdagen kallas så därför att man förr den dagen ”dymblade” kyrkklockorna. Klädde kläppen i halm eller tygtrasor. Eller bytte ut den mot en träkläpp den dagen. Så att klangen skulle bli mer sorgstämd.

Mångårige Kallskuret-läsaren Johan Målberg och prästen David Berglund i Tillberga församling instämmer. Liksom Lennart Sjöqvist och Göran Falkstedt som påminner mig om att han en gång vann modellen av en Chevrolet Air i en Kallskuret-tävling. Kyrkoherden i Hallstahammar och Kolbäck Paul Hansson meddelar att Bergs kyrka följer seden med dymblade klockor. Den trogne Kallskuret-läsaren och prosten Bengt Linvall godkänner min förklaring av namnet Skärtorsdagen, taget efter ett gammalt nordiskt ord som betyder ren eller klar.

Han lägger till att ”skär” också har att göra med tvagningen av lärjungarnas fötter i salen på övre våningen där den heliga måltiden/nattvarden/mässan/instiftades. Den här kvällen tvår Påven fötterna på några personer i Rom, skriver Bengt Linvall.

På tal om påskseder säger Robine Hiley Lindberg att enligt en tradition från bl.a. Söderbärke får den som kommer opp sist på mornarna under påskveckan ett öknamn:

Söndag: Palmoxen. Måndag: Magerås. Tisdag: Fetgrisen. Onsdag: Askfisen. Torsdag: Skärklumpen. Långfredag: Långlaten. Påskafton: Stäckukotten. Påskdagen: Påsklåska.

Anders H Pers

Mer läsning

Annons