Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skönhetstävling bland fåglar – går det?

Annons

per-ola.holm@vlt.se, 070-343 17 26

Så länge jag minns har vi alltid lagt ut äpplen på vintern till glädje för koltrastar och björktrastar. Och på senvintern har vi nästan alltid haft besök av en flock sidensvansar som också gillar äpplen.

Är sidensvansen Sveriges vackraste fågel? Visst är den vacker men det finns många som är med och tävlar om äran.

Så hände även i år och i början på mars kom det säkert en flock på 50 sidensvansar som kastade sig över äppelhalvorna.

Sidensvansarna verkar leva ett stressigt liv för flocken kunde äta i en minut för att ögonblicket efter sticka iväg och då tror man att besöket är över.

Men lika snabbt som de försvann återvänder flocken och äter tills alla äpplen är slut. Under lång tid hade vi riktig närkontakt med sidensvansarna och då säger min fru. "Det här måste vara den vackraste fågel vi har i landet."

Visst är sidensvansen underbart vacker att titta på men vi har ju lite andra fågelarter i landet att välja på, och så var diskussionen igång.

Gäller det färger så tror jag fasantuppen ligger i topp i skönhetsligan.

Går det egentligen att ha en skönhetstävlan bland fåglar för alla arter har ju sin tjusning. "Titta bara på en fasantupp i solsken", sade frugan.

Jo visst är den grann men arten härstammar ju från Kina så särskilt svensk är den ju inte, tyckte jag.

Det är många som tycker den lilla stjärtmesen ligger på topp.

Och vi fortsatte att räkna upp fågel efter fågel. Vi konstaterade att stjärtmesen måste ligga i topp. Den ser ju ut som en liten bomullstuss på en pinne. Den är verkligen söt. Och snart kunde vi konstatera att det fanns något vackert hos alla arter i fåglarnas värld.

Eller som gubben sade när man skulle kora miss Norrland.

Ingen vann.

Snart är våren här som vi alla längtar efter. Små förtrupper av svanar och gäss har redan anlänt men om ett par veckor är det säkert full fart i luften. Då kan vi se tranor som betar på åkrarna och vid Svartån i trakterna av Fläckebo rastar sångsvanar på sin färd till häckningsplatserna norrut.

Att göra en utflykt och titta på hundratals sångsvanar är verkligen värt besväret en solig vårdag. Svanesången ljuder över strandängarna och även om den inte är särskilt vacker så är den imponerande.

Än är det lite tidigt men med våren anländer sångsvanarna och till nästa naturkalender ska jag ha koll på hur läget är vid rastplatserna i Svartådalen.

Vem faller inte pladask för ett par små blåmesungar.

Björktrasten är en vanlig fågel hos oss både vinter och sommar. Ta en kikare och titta och i närbild ser du hur grann fågeln är.

Mer läsning

Annons