Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne – Antonio Argenziano

Annons

Antonio Argenziano 1948-2018.

Den för tusenden västmanlänningar välkände läraren och kulturspridaren Antonio Argenziano avled på Sveriges nationaldag efter en kort tids sjukdom. Han var ung lärare i Rom då han träffade Monika från Västerås och flyttade hit för att skapa sig en ny framtid. Han fick arbete på invandrarbyrån och bistod latinamerikanska flyktingar. Han började leda studiecirklar i italienska men hade också tjänster som lärare, främst vid Kantzowska och Rudbeckianska gymnasierna.

Han var ordförande i Italienska Föreningen i cirka 20 år och organiserade kulturresor till Italien för olika grupper, exempelvis resor till Rom för skolelever som läst italienska eller latin. Vi som läst italienska alltifrån grundkurs på Komvux till cirklar med intressant litteratur vill uttrycka den tacksamhet och respekt många känner för Antonios livsgärning och hans stora engagemang och personliga värme. Han startade IKS - Internationellt Kultur- och Studiecentrum med kurser och olika kulturaktiviteter, från argentinsk tango till författarbesök.

Man minns poeten Giacomo Oreglia som även prisats för sina italienska tolkningar av svenska diktare från Strindberg till Tranströmer liksom romanförfattaren Stanislao Nievo som lät svenska gymnasister tävla om bästa analysen av någon av hans noveller och lät vinnaren, från Surahammar, bo en vecka hos hans familj i Rom och Terracina.

Antonios och Monikas goda kontakter gjorde att även svenska medresenärer blev gästfritt mottagna runt om i Italien. Vår grupp har minnen för livet från Ravenna i öster till Prochida och Ischia i väster, Tione i norr och Kalabrien i söder. Ledaren för en kalabrisk folkdansgrupp som uppträtt i Västerås bjöd oss på logi och middag.

I Tione tog kommun, skola och en bank emot oss som en delegation och utbyte av kommunpolitiska erfarenheter skedde. Senare skrev en gymnasieklass från vardera kommunen som europaprojekt på engelska 1900-talets historia för Kolbäcksådalen respektive Tione, den senare kommunen med två världskrig.

Vi skriver för de många som delar Monikas sorg över Antonios bortgång.

Marianne och Torsten Lundman, Birgit Olsson, Ingvor Regnemer, Siw Skanser

Mer läsning

Annons