Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne – Cluny Othelius

Annons

Cluny Othelius, 1931-2018.

Cluny Othelius, Västerås, har efter en kortare tids sjukdom gått ur tiden, 86 år gammal. Närmast sörjande är barnen med familjer och syskon.

Vår mamma Cluny föddes i Töstamaa, Estland som äldsta dottern i en syskonskara på tre. Hösten 1944 flydde hon med familjen över havet till Gotland undan den ryska ockupationen av Estland. En kortare tid i Söderköping följdes av flytt till Motala där hon började sitt nya liv. Efter realen träffade Cluny sin blivande make, vår pappa Bengt Othelius. Flytten gick till Stockholm där Bengt studerade på tandläkarhögskolan och Cluny arbetade på apotek. Paret gifte sig 1952 och de flyttade vidare till Ludvika där deras första barn, Katarina, föddes. Västerås blev sedermera deras fasta hemvist där barnen Maria, Ulrika, Johan och Henrik föddes.

Cluny var hemma med oss barn under våra uppväxtår, men återupptog sedan sitt yrkesverksamma liv som tandsköterska. Vi minns hur hon på lunchen hade förberett mellanmål och skrivit påminnelselappar till oss barn om läxor, piano- och danslektioner vi inte skulle missa.

Cluny var en social och engagerad människa som gärna bjöd in till fest för släkt och vänner. Det var alltid många vid middagsbordet såväl till vardags som till fest. Vackert dukat, blomsterarrangemang från trädgården, mat med mycket kärlek och omtanke. Midsomrar på landet, annandagsmaskerader, stämsång vid julbordet, kära traditioner och många fina minnen.

Hon var engagerad inom många föreningar, IM, individuell människohjälp, Konstmuseivänner, Soroptimisterna med flera. Cluny var drivande och en god organisatör, hon arrangerade konstresor, basarer, körresor med mera. Hennes stora intresse för konst, design, färg och form genomsyrade hennes liv, hemmet på Hamre och hennes trädgård.

Efter pensioneringen fick Cluny och Bengt många rika år tillsammans med resor, familjeliv, tretton barnbarn och tre barnbarnsbarn.

I dag droppar det från taken och ljuset är tillbaka, talgoxen sjunger och vårlökarna knoppas i den trädgård som Cluny en gång odlade. Mars var mammas månad, alltid med gul vintergäck och blå scilla på sitt födelsedagsbord den 31 mars. Dessa vårtecken kommer för alltid med tacksamhet påminna oss om vår älskade mamma och våra liv tillsammans med henne. Vi saknar henne så.

Katarina Othelius

Ulrika Othelius-Svanberg

Johan Othelius

Henrik Othelius

Mer läsning

Annons