Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne – Egil Henriksen

Annons

Docent Egil Henriksen, verksamhetschef på Fysiologkliniken Region Västmanland, avled hastigt den 13 mars 2018. Egil blev 60 år. Han efterlämnar barnen Karl, Gorm och Hedda samt släkt och vänner i Sverige och i Norge.

Efter avslutad läkarutbildning i Oslo kom Egil Henriksen till Västerås 1990 för att arbeta som läkare och utbilda sig inom klinisk fysiologi. Som tidigare elitidrottare inom skidskytte blev det naturligt för honom att fördjupa sig inom hjärtats fysiologi. Egil gav ett viktigt bidrag i utredningen av den svårförklarade anhopningen av oväntade dödsfall bland unga elitorienterare under 90-talet. År 1999 försvarade Egil framgångsrikt sin avhandling som förste doktorand vid Centrum för klinisk forskning i Västerås. Hans forskarkarriär ledde till docentur 2010. Egil var delaktig i mer än 45 vetenskapliga publikationer. Egil var även en skicklig pedagog med stort intresse för undervisning. Han var generös med handledning av blivande specialister och doktorander. Med sitt engagemang har han hjälpt många medarbetare såväl akademiskt som yrkesmässigt.

Egils strävan att göra rätt för patienterna och hans genuina intresse för förbättring av vardagssjukvården ledde till avancemang. Mellan 2003–2010 var Egil verksamhetschef på Fysiologkliniken och därefter Röntgenkliniken. Hösten 2017 tog han åter vid som verksamhetschef på Fysiologkliniken. Egil var en uppskattad chef som bidragit till den höga kvalitet och goda arbetsmiljö som finns på kliniken.

Egils hade en stor kärlek till sina barn som han alltid satte i centrum och pratade varmt om. På fritiden fanns tid för träning i gym eller cykling i västmanländska landskapet. Han kopplade av med böcker, utflykter i skogen med svamp och bärplockning eller hummerfiske på Västkusten. Att hälsa på familjen i Norge var ett viktigt inslag i Egils liv.

Egil Henriksen kommer för alltid finnas i vårt minne som en kunnig och vetgirig person med bestämda uppfattningar. Framförallt minns vi en man med stor empati och varmt hjärta. Våra tankar går till Egils anhöriga, särskilt hans barn, men även Charlotte och släkten i Norge. Ett sätt att hedra Egil är att värna hans bidrag till den västmanländska vården och förvalta hans insats genom att ta vid i hans arbete.

Egil, vi saknar dig.

Pär Hedberg, Tf Verksamhetschef, Fysiologkliniken

Milena Sundstedt, Verksamhetschef, Medicinkliniken

Håkan Wittgren, Sjukhusdirektör

Jerzy Leppert, Professor em, ckf

Liselott Sjöqvist, Bitr sjukhusdirektör

Mer läsning

Annons