Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne – Karl Erik Berglund

Annons

Radioteknikern Karl Erik Berglund, Västerås, har avlidit i en ålder av 84 år. Hans närmaste är barnen Christer och Kristina med familjer.

Karl-Erik Berglund, eller Kalle som han kort och gott kallades, var utan tvekan en av Lokalradions mest betydelsefulla tekniker. Med sina uppfinningar och kompletteringar av befintlig teknik förenklade han tillvaron, inte bara för oss tekniker utan även för hela det redaktionella arbetet.

Hans första stora modifiering och utveckling var en komplettering av en liten mixer som gjorde att den blev ett komplett kontrollbord för alla typer av radiosändningar, såväl i studio som ute i busken.

Kalles nästa stora insats var utvecklingen av en speciell bandspelare som förenklade redigeringen av dåtidens ljudband. Redigeringsbandspelaren blev populär inom hela Sveriges Radio, och lanserades även utomlands.

Andra projekt som Kalle tog sig an var projektering och byggen av bandspelarbänkar och stativ för mixerborden, allt med millimeterprecision.Kalles betydelse för den tekniska utvecklingen kan alltså inte överskattas, och han skulle mycket väl ha platsat i en central utvecklarroll. 1988 blev han också förtjänstfullt utnämnd till ”Årets tekniker” inom Lokalradion.

I unga år byggde Kalle ett eget flygplan. Han byggde även en veteranbil som det bara finns ett fåtal av i Sverige. Reservdelar letade han i USA, långt innan internet fanns.Sedan hade han förstås en komplett radiostudio hemma i villakällaren i Hökåsen. Där gjordes bland annat många UR-program med Nils Järnemyr.

1996 i april gick Kalle i avtalspension. Vi på tekniken har sedan 2007 haft regelbundna ”radioluncher” och ”radiomiddagar” där vi har pratat gamla minnen och ny teknik. Kalle var med på de flesta av sammankomsterna, även om hälsan bitvis sviktade på slutet.

Teknikkåren vid SR Västmanland

genom Lennart Zetterberg

Mer läsning

Annons