Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne – Staffan Möller

Annons

Staffan Möller, 1938-2018.

Staffan Möller, Strömsholm, har avlidit. Han sörjs närmast av sina fyra barn med familjer, sönerna Niklas och Björn, samt döttrarna Jenny och Kajsa.

Staffan växte upp och levde hela sitt liv i Strömsholm. Hans far Nils var slottsvaktmästare vid Strömsholms Slott, ett av de fem kungliga i Sverige, och efter faderns bortgång fick han ”ärva” samma titel. Det mesta i hans och familjens liv kretsade kring hästar. Först gällde det de fyrbenta vännerna i ”Ridskolan”, som var samlingsnamnet på arméns förnämsta utbildningsanstalt för rid- och hästhantering överhuvudtaget i vårt land.

Efter kavalleriets nedläggning 1969 kom den 100-årliga traditionen med de årliga kapplöpningarna på Strömsholm in i bilden och Staffan blev en central gestalt när det gällde att bistå och leda arbetet för den ideella Amatörryttarklubben att ta över.

Redan två år senare blev han också en oumbärlig nyckel till att planerna på att rent praktiskt introducera ”Svenskt Grand National” på den historiska Österängen, kom att lyckas med dunder och brak. Det svenska ”GN” blev direkt Skandinaviens största steeplechase, och då löpningen även initialt hade full sanktion från det ”riktiga”, världsberömda, Grand National på Aintree, Liverpool, England, var grunden lagd till en obruten tradition som i år kan blicka tillbaka på 47 lyckade genomföranden. I den första upplagan, 1971, red han själv och ledde ända till tribunvallen på det oregerliga ungerska halvblodsstoet Manyok, innan han tvingades avbryta äventyret.

Staffan kunde också glädja sig åt att hans livselixir smittat av sig i barnaskaran. Dotter Jenny ”Pysse” Möller gick tidigt in i en professionell karriär – mycket lyckosam – som jockey i Sverige. Efter ett knappt decennium kändes dock lockelsen att nå lite högre väldigt stark och numera är hon sedan många år framgångsrik galopptränare i sitt nya hemland ”down under”.

Björn Zachrisson

Mer läsning

Annons