Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne – Stepan Adamenko

Annons

Stepan Adamenko föddes i Ukraina 1925. 1942, då Stepan var 16 år gammal tvingades han lämna sitt fädernas land av tyska ockupationsmakten för tvångsarbete i Tyskland. Det var en obeskrivligt grym och påfrestande behandling som människor i dessa arbetsläger var utsatta för.

Även om Stepan hade upplevt den svåra hungersnöden i Ukraina 1933 som mycket ung, så kände han sig inte förberedd för detta liv i tyska arbetsläger. Som följd av dessa svåra levnadsförhållanden ådrog Stepan sig svår lungsjukdom som han drogs med under många år.

I december 1950 kom Stepan till Örebro, varifrån han fördes vidare till Garphyttesanatorium i Kilsbergen. Efter 20 år i Karphyttan som brukstjänsteman sökte han sig till Bulten-Kanthal i Hallstahammar där han lyckades få anställning tack vare sina goda språkkunskaper i flera främmande språk.

Företaget Kanthal ville emellertid öppna ett kontor i Moskva och Stepan blev tillfrågad om han ville ta hand om det och delvis arbeta där. Det lät intressant och dit kunde också hans fru komma och hälsa på, likaså släktingarna från Ukraina. Han tacka ja till erbjudandet.

I Hallstahammar blev Stepan med i en nystartad studiecirkel, "Pratmakarna", i Vuxenskolans regi inom pensionärsföreningen SPF. Där höll man på med dagsaktuella frågor och så fick varje deltagare hålla ett föredrag av fritt valt ämne under en halvtimme. Stepan hade inga svårigheter med sina föredrag genom sina upplevelser under åren.

Vid Stepans bortgång har tystnat en omtyckt "pratmakare".

Juho Tammaru

Mer läsning

Annons