Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne – Svante Strömberg

Annons

SR Västmanlands förre medarbetare Svante Strömberg har avlidit efter en kort tids sjukdom i en ålder av 67 år.

Inom loppet av två månader har två av våra arbetskamrater från den första tiden på Radio Västmanland lämnat oss, teknikchefen Karl Erik Berglund den 9 september, och reportern Svante Strömberg den 4 november.Svante föddes i Norrbärke 1950 och var i unga år en uppskattad discjockey i sina hemtrakter.

Han var med när Radio Västmanland började sina sändningar 1977. Dessförinnan hade han arbetat för dåvarande ungdomsredaktionerna på Sveriges Radio i Stockholm och Malmö.Som nybakad journalist på Radio Västmanland kom Svante tidigt att ägna sig åt ungdoms-, underhållnings- och reseprogram från världens alla hörn.Han var en perfektionist i sina produktioner, ägnade mycket tid åt redigering och mixning och hade en stor känsla för radioreportaget.I december 1995 avslutade Svante sin anställning på SR Västmanland men fortsatte som frilans och arrangör av resor världen över, med resereportage och poddar för Närradion.

Svante var ett riktigt original med sin stora kroppshydda, sin trivsamma daladialekt och sin brinnande iver att göra bra radio. Han var lite ensamvarg och gjorde gärna program på egen hand, men han var även en kul samarbetspartner i större direktsändningar där det behövdes flera reportrar.

När nyheten om Svantes död lades ut internt på facebook kom det omedelbart reaktioner från många som har arbetat med honom. Urvalet av citaten ger en fin bild av honom:

 ”Minns honom som en mästare på ljudliga radioreportage. Alltid i miljöer, effekter på rätt ställe och han var noga med att det skulle låta snyggt.”

”Ja han var verkligen en radioman.” ”Roliga bullriga Svante, en kollega jag aldrig glömmer. Jinglarnas kung i Radio Västmanlands barndom.”

”Gillade honom, han gjorde vad han ville, även om han ibland tog stor plats, men med ett leende…”

”Jag minns med glädje och förundran när han drog på ett långt reportage och cyklade hem – under sändning!”

”Svante var verkligen en färgklick på radion.”

Så sent som i mitten av oktober jobbade Svante från sjuksängen och publicerade sin senaste resepodd. Han låg alltid två-tre månader före i sändningstablån, så även om han nu är borta kan vi höra hans program i Närradion på 93,7 MHz till och med torsdagen den 18 januari 2018.

 

För tidigare medarbetare på SR Västmanland

Birgit Ahlberg-Hyse, reporter

Lennart Zetterberg, tekniker

 

 

Mer läsning

Annons