Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne – Ulf Svansbo

Annons
Ulf Svansbo. Foto: Privat.

Ulf Svansbo avled 14 juni efter en tids sjukdom i cancer. Ulf var socionomutbildad vid Örebro universitet. Sin karriär hade han inom Köpings kommun, som socionom, kommundelschef och informationschef. Hembygden låg honom varmt om hjärtat, både kommunen och hans släktgård Svansbo där han bodde under större delen av sitt liv.

Under folkmusikvågen på 1970-talet hittade Ulf folkmusiken och fiolen. Han studerade folkmusik på Malungs Folkhögskola 1978 och var därefter biten. Dalarnas folkmusik från Malung och Rättvik var viktiga men han inspirerades att gräva där han stod och upptäckte folkmusiken från Västmanland.

Ulf studerade uppteckningar av folkmusik som Ellen Lagergren tecknade upp vid 1900-talets början. Han gav ut en kassett med Västmanlandslåtar, cd-skivan Dragonmössa och en skiva med sin grupp Trion. Han finns även inspelad i många videor på Youtube. Utöver det var han kursledare och höll mängder med konserter i trakten. Genom pappa har musiken fått nytt liv, och den västmanländska låttraditionen har återupprättats.

För mig var pappa en förebild och ledargestalt. När det var fest var pappa alltid redo att hålla ett tal, sjunga en sång eller spela en låt. Han var ansvarstagande, stark men samtidigt omtänksam.

Ulf sörjs närmast av sin hustru Gunilla och sina tre barn Erik, Julia och Gustav deras familjer samt bonusbarn med familjer. Men han betydde mycket för många. På spelmansstämmorna Sverige runt var pappa en uppskattad gäst och spelman. På mataffären och på stan stannade många och pratade.

Ulf lämnar ett stort tomrum efter sig men hans minne lever och kommer leva länge.

Erik Svansbo

Mer läsning

Annons