Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne – Valter Andersson

Annons

Den 10 mars 2018 gick vår käre make och far Valter Andersson ur tiden.

Han föddes 1924 i byn Varmsätra utanför Sala.

Föräldrarna var lantbrukare men Valter ansågs ha läshuvud och fick möjligheten att studera till ingenjör i Stockholm.

Efter examen blev han i början av 1950-talet erbjuden en tjänst på Radiumhemmet vid Karolinska Institutet där han under professor Rolf Sieverts ledning arbetade med att utröna biologiska effekter av joniserande strålning.

Denna tjänst ledde till mycket arbete och kontroll av röntgenapparater, vilka han servade och underhöll på sjukhus runt om i hela Sverige.

1960 blev han erbjuden tjänsten som strålskyddsansvarig på dåvarande AB Atomenergi, sedermera Studsvik AB, utanför Nyköping.

1969 började Valter som säkerhetschef vid dåvarande ASEA-ATOM, numera Westinghouse i Västerås, där han arbetade till sin pensionering 1989.

Efter sin pensionering började han att arbeta som konsult för Ranstadsverket beläget i trakten av Skövde. Denna tjänst bestod i att förflytta radioaktivt restavfall från Westinghouse till Ranstad för att där ta hand om de uranmängder som kunde återvinnas. Detta arbete pågick för Valters del en bit in på 2000-talet.

På fritiden var han framför allt en hjälpsam och händig person. Många minns hans hjälpande hand, som alltid ställde upp för familj, släkt, vänner och grannar.

Vid besök hos Valter avslutade han ofta med att säga ”tack för att ni finns” och nu vill vi säga ”tack för att Du fanns”.

Valter sörjs främst av maka, barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Inga-Britt Andersson, Västerås

Claes Andersson, Västerås

Elisabeth Olsson, Läppe

Mer läsning

Annons