Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung mamma - och företagare

Det går att vara en ung tvåbarnsmamma och samtidigt egen företagare. Det har 23-åriga Familjelivsmamman Sara Sethsson bevisat. Här är hennes bästa tips för dig som också vill lyckas.

Annons
Sara Sethsson vågade starta eget. Foto: Privat

Sara Sethsson var bara 17 år när hon blev mamma till Lukas. Hon blev gravid trots preventivmedel och upptäckte inte att hon väntade barn förrän hon var i sjätte månaden.

- Det kom som en chock och jag ställdes inför faktum i och med att jag redan var i sjätte månaden. Men det fick mig att fundera över vad jag ville med mitt liv, säger Sara.

Hon bestämde sig för att kämpa mot alla fördomar som hon tycker finns mot unga föräldrar.

- Många tror att unga föräldrar är lata, inte bra på att ta hand om ett barn och lever på socialbidrag. Jag ville visa alla att jag skulle klara det.

Det har hon gjort med besked. Stödet hon och Lukas pappa fick från familj och vänner var ovärderligt, men hon är noga med att påpeka att de tagit stort ansvar själva. Trots att Sara fick avbryta sin gymnasieutbildning så lät hon inte det hindra sig. Efter sin mammaledighet läste hon in resten av gymnasiet och bestämde sig sedan för att utbilda sig till make-up artist. Det innebar långa pendlingsdagar mellan hemorten och utbildningen, men tack vare sitt sociala nätverk så gick det att pussla ihop. Sara fick en praktikplats på en makeup-kedja och blev därefter butiksansvarig. En tid senare öppnade hon sin egen butik. Då var hon endast 20 år gammal.

- Min drivkraft har jag fått från mina föräldrar. De har lärt mig att vill man ha något så får man jobba för det. Jag tycker att det är väldigt roligt att vara ansvarig för en verksamhet och drömde om att bli min egen, berättar Sara.

Butiken ingick i en fransching-kedja och Sara fick hjälp till investeringskostnaden av sina föräldrar, men i övrigt har hon klarat det själv. Hon startade och byggde upp butiken och hann anställa personal. Under tiden hade hon separerat från Lukas pappa och hunnit träffa en ny man, som hon nu har dottern Belle, sex månader, tillsammans med. När Sara blev gravid bestämde hon sig för att sälja butiken för att kunna vara mammaledig, men nu har hon nya projekt på gång. Förutom att hon är utbildningsansvarig för en makeup-utbildning så har hon startat en liten verksamhet med egendesignade barnkläder och trycksaker.

- Jag har alltid varit intresserad av skapandet i någon form, från smink till illustrationer och foton, berättar Sara, som nu gör barnklädesillustrationer som hon trycker upp på egna barnkläder.

Hennes design säljs nu i tre butiker och målet för framtiden är att hitta fler butiker och låta verksamheten växa.

- Jag gillar att ha många bollar i luften och mycket på gång samtidigt. Det bästa med att vara sin egen är att man kan vara flexibel och bestämma mycket själv. Jag gillar variationen, säger Sara.

Fakta om Sara

Sara Sethsson

Ålder: 23 år

Familj: Sambon Johan, Belle 6 månader och Lukas 6 år

Yrke: designer och make-up artist

Här hittar du Saras design: http://ohanacollection.blogg.se/

Saras bästa företagartips

Vill du satsa på en egen idé? Sara ger dig sina tips:

- Börja med att göra research. Vad finns det för tillgång och efterfrågan för din produkt?

- Gör en liten marknadsundersökning. Hur ser marknaden för din produkt ut?

- Testa idén på folk runtomkring dig och bolla den fram och tillbaka för att få andra synvinklar på den.

- Ta hjälp av starta-eget bidrag.

- Skippa tv-tittandet och utnyttja den tiden till något kreativt istället.

- Våga satsa – annars får du aldrig veta om du skulle ha lyckats.

Så går du vidare:

Via Arbetsförmedlingen kan du få råd och stöd att starta eget, du hittar mer info på www.ams.se

Vill du skapa en affärsplan, kolla checklistan för nyföretagare, registrera en näringsverksamhet? Det och mycket mer kan du göra på sajten www.verksamt.se som är ett samarbete mellan bland annat Arbetsförmedlingen, Bolagsverket och Tillväxtverket. Här hittar du mycket matnyttig information.

Annons