Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våffeldagen – frasigt god att firas

Sylt, grädde, glass... eller varför inte en med crème fraiche och räkor. Tillbehören i våffelvärlden varierar.

Annons
Klassiker. Våffla med grädde och hallonsylt. Foto: Jurek Holzer/Scanpix

Den 25 mars varje år firas Våffeldagen, en dag som ursprungligen härstammar från Jungfru Marie bebådelsedag som är en kristen högtid. Det var då, enligt evangelierna, denna dag som Jungfru Maria fick veta av ärkeängeln Gabriel att hon var havande.

Våfflorna har lagats i varierade former sedan 1600-talet i Sverige och många äter dem än i dag på olika sätt. Några föredrar att äta med sylt och grädde medan andra föredrar våfflor som är lite matigare.

Recept för cirka 6–10 st våfflor:

100 g smör (eller 50 g smör och 0.5 dl vispgrädde).

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

0.25 tsk salt

4 dl mjölk

Recept för glutenfria våfflor:

100 g smält smör

5 dl mjölk

1 tsk bakpulver

4,5 dl finax glutenfria mjölmix

0,5 tsk salt

1 tsk strösocker

Nyttigare våfflor:

(4 våfflor)2 ägg1,5 dl havregryn1,5 dl kvarg1 tsk bakpulver1 tsk vaniljpulverkokosolja till gräddning

Salta och söta tillbehör till våfflorna:

Svart eller röd kaviar, gräddfil och hackad rödlök.

Matjessill, gräslök och äggröra.

Kallrökt lax med pepparrotsvisp.

Äggröra med knaperstekt bacon.

Skagenröra och avokado.

Hjortronsylt med färskost och rostade pinjenötter.

Färska bär och vispad grädde.

Sylt och glass.

Kokosgrädde och blåbär.

Glass, riven choklad och färska bär.

Kvarg och färska/frysta bär.

Våfflor med skinka och avokado.Foto: Karin Grip/Scanpix
Våffla med rostbiff.Foto: Dan Strandqvist
Våffla med räkor och crème fraiche.Foto: Erik Nylander/TT

Mer läsning

Annons