Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför byggdes bron snett över ån?

Annons

Hurra. I dag är det vårdagjämning. Solen är på vår sida. Dagarna blir längre än nätterna. Det har vi förtjänat. Grattis!

COW ringde nyss. Han satt hemma på Lidingö och tänkte på Skerikesbron.

Curt Oskar Wallerud växte opp på Vallby Gård och har sitt namn efter den. Gården ägdes av hans farfar Karl Andersson och sköttes av hans far Oskar Wallerud. Bägge bönder.

Här ser ni bron…

…som COW tänker på.

COW berättar hur han körde spannmål med häst och vagn från Vallby när han var grabb. Ner över Skerikesbron och fram till Falkenbergska kvarnen på andra sidan Svartån för att få vetet malt. Varje gång COW är i Västerås tar han cykeln över Skerikesbron för att kolla hur den känns. Och undra varför bron ligger snett över ån. (För er som är nya i stan kan jag berätta att Skerike uttalas ”Schärke”).

Nu har COW kommit på att det finns en nästan lika berömd sned bro nära Neapel i Italien.

Den ligger i Pontecorvo som betyder just krokiga bron.

Eftersom corvo också betyder kråka tronar en kråka över bron i Pontecorvos vapensköld som ni ser här.

Bron med kråkan på.

Och varför är bron i Pontecorvo också dragen på snedden?

Svar: Förmodligen för att lättare kunna stå emot timmerstockar som flöt fram under bron och dunsade mot brofästena.

Numera bro med örn på.

COW påpekar också att bron i Pontecorvo ingår bredvid Vasa-kärven i vår kungafamilj Bernadottes vapensköld som ni ser här. Fast kråkan har blivit en örn istället.

Hur kommer det sig att den där gamla italienska bron är med?

Det gick till såhär: Pontecorvo var i starten en del av kungariket Neapel men ägdes i århundraden av påvarna i Vatikanen. Ungefär som Upsala Universitet äger skog kors och tvärs i Mellansverige.

När Napoleon utropade sig till kung av Italien 1805 förvandlade han raskt Pontecorvo till en självständig prinsdomän och gav den till sin favoritgeneral. En marskalk som hette Jean Baptiste Bernadotte.

I Sverige hade vi på den tiden visserligen redan en kung. Han hette Karl XIII Johan. Men han hade inga barn som kunde ta över och själv började han tackla av. Så vi behövde en ny kung. Riksherrarna i Stockholm letade på kartan för att hitta en bra kungakandidat som Napoleon dessutom skulle gilla. Bernadotte passade bra. Han var ju redan prins också.

– Vi åker ner och frågar Nappe.

Napoleon lyssnar och nickar:

– Kul idé.

Simsalabim blir Jean Baptiste vår kung Karl XIV Johan. Han lär sig svenska och många gillar honom. Nu behöver han inte Pontecorvo längre. Så påven tar tillbaka Pontecorvo. Men bron fick hänga kvar i Bernadottarnas vapensköld och den hänger där än.

Odödlig.

Inte nog med det. Titta nu till sist noga på den här bilden av hela Sveriges riksvapen. Lejonen representerar Folkungaätten. Kärven symboliserar Vasaätten. Och här har vi återigen Jean Baptiste Bernadottes Pontecorvo-bro. Lätt uppiffad med en örn istället för den gamla kråkan.

Mer läsning

Annons