Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför har USA:s flagga 13 ränder?

Annons

Skönt & gratis.

Slappa i solen: Det bästa med Färna Herrgård är att man inte nödvändigtvis behöver sitta där två dagar i konferens om morgondagens ledarskap.

Man kan istället åka dit en höstsolig söndag och skapa sin egen upplevelse.

Kör 66:an från Västerås förbi Surahammar. Ta av mot Skinnskatteberg. Vik söder ut vid Gunnilbo kyrka så kommer ni till Färna.

Stäng av mobilen. Vandra runt bland vita vinbärsbuskar, prydliga rabatter, nyslagna gärden. Tassa ner till det märkvärdiga mausoleet av slaggsten. Titta på XL-tomaterna i det äkta engelska drivhuset med mässingsbeslag och allt.

Sitt på en bänk. Koppla av.

Om ni vill kan ni äta en bit inne i Herrgårn. Men ni måste inte. Allt det hela behöver kosta är bensinen till Färna och hem.

Färna Herrgård byggdes ursprungligen av Jacob Ramsell. En fattig grabb som tog sig opp. Blev inspektor på Färna Bruk och gifte sig klokt nog med brukspatrons dotter Eva Vilkens.

Tomater i glashus.

Varför just 13?

Ränderna går aldrig ur: Varför har USA:s flagga 13 ränder?

Svar: Varje rand representerar en av de 13 engelska kolonierna i Amerika som i den berömda självständighetsförklaringen gjorde sig fria. Engelsmännen hade i diverse sammandrabbningar motsatt sig idén men gav opp och USA bildades med ett bagardussin stater: New Hampshire, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New York, New Jersey, Pennsylvania, Delaware, Maryland, Virginia, North Carolina, South Carolina och Georgia.

Vadårå: Så vad har Färna Herrgård och amerikanska självständighetsförklaringen med varandra att göra? Svar sist i spalten.

Trivs på Finnslätten: I dag är det ont om lärare som kan undervisa i tyska. Men tyskan behövs. En del utbildningar kräver kunskap i ett andra utländskt språk. Det räcker inte med bara engelska. Och alla väljer inte spanska som andra språk.

Därför har Gunilla Zimmermann, född i Nora men västeråsare sen hon fyllde 11, haft lätt att få nya läraruppdrag i tyska efter sin pension. Hon har just startat höstens undervisning i tyska för drygt 20 elever vid ABB Industrigymnasium.

Gymnasiet ligger mitt på Finnslätten där namnen på gatorna speglar det dagliga livet: Kretskortsgatan. Elmotorgatan. Nätverksgränd. Pressduktorgränd. Här ligger också Fredholmsgatan. Uppkallad efter en grosshandlare i Stockholm som startade det ursprungliga ASEA tillsammans med teknikern Jonas Wenström. Och rakt genom Finnslätten går Lugna Gatans pulsåder ner mot Malmaberg. Gunilla trivs här:

– ABB-gymnasiet känns mer som en arbetsplats i ett företag än i en skola.

Gunilla skriver också.

Gunilla har skrivit boken ”Röster från ett krig. Brev och berättelser från andra världskrigets Tyskland”.

Boken skildrar människors liv i ett härjat och sönderslitet Tyskland. Fortsätter med deras skiftande tillvaro bland människor och platser i våra trakter. Hallstahammar. Fagersta. Västerås. Bruken. ASEA. För den som själv har växt opp här under och efter kriget är boken en påminnelse om en dramatisk tid. För andra kan den vara en upptäcktsresa. Skallberget-Hökåsen: Gunilla Zimmermanns bok är utgiven på Kulofri Förlag. Förlaget ligger på Hökåsen i Västerås och ni kan beställa boken på [email protected] Förlaget ägs och drivs av Mats Hansson. Västeråsare sen födseln. Växte opp på Skallberget på den tiden Skallberget var nybyggarland.

För några år sen tog Mats över Leanders Antikvariat vid Stora Gatan.

Nu härbärgerar han antikvariatet på Hökåsen. Böcker ni är intresserade kan Mats försöka hitta om ni skriver en rad till [email protected]

Färna & USA: Båda kom till 1776.

anders.pers@vlt.se

Mer läsning

Annons