Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem fan är Nisse Hult?

Annons

Förr har kommit att symboliseras av röda stugor med vita knutar, med rotmos och fläsklägg, femöreskola och psalmsång i skolan. Utan undantag.

Även för de som växte upp i miljonprogramsområden med tvåtakts Saab och lördagsaladåb på matbordet är bilden av den röda timrade stugan symbolen av förr.

Mitt förr är mormors långkok, ungersk limpa och testosteronstinna morbröder som tittade på Tipsextra med en morfar som doftade snällt av tobak, trygghet och pomada.

Förr var också Nisse Hult. Du kanske minns eller åtminstone har hört talas om Nisse Hult som omnämns i sketchen ”Skattkammarön” där Margareta Krook tillsammans med namnkunniga skådespelarkollegor som Åke Grönberg, Gunwer Bergkvist och Lars Ekborg spelar Fia med knuff. Lars Ekborg anklagar Gunwer Bergkvist för att vara förtjust i Nisse Hult.

Gång på gång omnämns Nisse Hult och till slut utbrister Åke Grönberg ”Vem fan är Nisse Hult?”.

Ett stycke tv-historia där vi aldrig fick veta vem den där Nisse Hult var. Eller är. För så sent som förra veckan hörde han av sig.

Nisse, som skriver från en hotmail-adress, vill bland annat meddela att han tycker att somalier och bandyklubbor borde skickas tillbaka dit där de kommer ifrån.

Så här fortsätter det, det morgontidiga korresponderandet. Varje dag och utan undantag fylls inkorgen med meddelanden från de här männen. Ja männen, i plural, för dem är flera, uppenbart morgonpigga och hyfsat välartikulerade äldre herrar som vill ge mig sina egenhändigt insamlade bevis på att samtiden står och vickar på vad de ser som världens brant. Jag läser.

Det är nattsvarta dystopier från Marcus Birro och Petterssons blogg där författarna lägger fram tvärsäkra bevis på systemkollaps och ond bråd död.

Förra veckan skrev Mikael Halápi, vikarierande generaldirektör Skolverket, Helena Lindberg, generaldirektör Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Ewa Thorslund, direktör Statens medieråd, en gemensam debattartikel på DN Debatt där de påtalar vikten av att undervisningen i källkritik ges större utrymme i skolan och unga behöver ges möjlighet att utveckla sin medie- och informationskunnighet.

Viktig uppmaning till skolan men vad sägs om att bredda målgruppen och låta den inbegripa alla som har eller ämnar skaffa teknisk utrustning med meddelandefunktion – ge alla nationalromantiker och samhällsmedborgare en tiopoängs-kurs i källkritik.

Välvilja, källkritik och en flaska pomada har aldrig skadat någon.

Mer läsning

Annons