Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi har haft det mysigt i 50 år nu”

Barbro och Börje Wedh gifte sig i Skerike kyrka 1964. Att kärleken hållit i 50 år menar paret beror på att de varit noga med att reda ut konflikter. ”Folk ger upp för fort nu för tiden”, säger Börje.

Annons
med kärlek i blicken. Barbro Wedh blir fortfarande rörd till tårar när hon tänker på bröllopsdagen för 50 år sedan då hon och Börje blev äkta makar.

Paret Wedh träffades i Västerås i slutet på 50-talet när Barbro bara var 16 år och Börje skulle fylla 21.

– Jag gled väl runt på den vanliga raggarrundan med vännerna, Kopparsbergsvägen, Stora gatan. Där någonstans såg jag Barbro med sina väninnor första gången, berättar Börje.

En av kompisarna Börje umgicks med var Barbros bror, och det var genom honom de för första gången presenterades för varandra.

– Jag var hos Barbros bror en kväll, och då surrade jag lite med Barbro som också var där. Jag tyckte hon var så fin på alla sätt, säger Börje.

– Det var förälskelse från första stund, flikar Barbro in och stryker sin make ömt över armen.

Sedan den kvällen hemma hos Barbros bror har de varit ett par. De förlovade sig på Barbros 18-årsdag och hade egentligen planerat att gifta sig på hennes 20-årsdag den 30 juni 1963, men planeringen höll inte och det blev i stället den 27 juni 1964.

De gifte sig i Skerike kyrka och båda släkter närvarade. De flesta i Börjes släkt

bodde i Surahammar och abonnerade bussar för att komma på bröllopet. Paret minns det fortfarande som en av de bästa dagarna i livet.

– Alla var samlade. Nu för tiden är ju de flesta döda, och då uppskattar man de där minnena mer, säger Börje.

När Barbro berättar om bröllopet blir hon så rörd att tårarna börjar rinna.

– Vårt bröllop var så fint, och vårt liv tillsammans har varit så fint. Vi har haft det mysigt ihop i 50 år nu, säger Barbro.

Paret har två barn, Tomas, född 1965, och Kristina, född 1968, och fyra barnbarn.

– Tre grabbar och en jänta, säger Börje stolt.

Barbro och Börje beskriver sitt äktenskap som tryggt. Några tankar på separation har aldrig funnits, även om det såklart uppkommit konflikter ibland. En svår tid var när Barbros kompis Kerstin gick bort. Barbro och Kerstin hade varit de bästa av vänner och Kerstins död kom som en chock för Barbro.

– Då ställde Börje upp och stöttade mig genom den sorgen, säger Barbro.

– Ett äktenskap är ju alltid toppar och dalar, man får verkligen älska i nöd och lust, säger Börje.

Hur får man kärleken

att hålla?

– Man går aldrig och lägger sig osams, utan ser till att reda ut saker. Jag tycker det är tragiskt hur fort folk ger upp nu för tiden. Mycket kan nog redas ut om man är villig att lägga ner tid på det, säger Börje.

Nu njuter paret av pensionärslivet. Barbro som arbetat som städerska blev förtidspensionär redan vid 40 års ålder på grund av problem med ryggen. Börje har sysslat med bilar i 40 år men även jobbat för Västerås hockeyklubb. Numera spenderar de mestadels av sin tid påtandes i den stora trädgården hemma i Tortuna.

– Vi älskar att hålla ordning bland blommorna. Det är så rogivande, säger Barbro.

Mer läsning

Annons