Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släpp frågan om gågata på Vasagatan!

Den politiska ledningen måste släppa frågan och gå vidare med andra åtgärder för att utveckla city.

Annons

Trenden har vänt för Västerås city. Handeln ökar. Men city måste attrahera fler människor. För det finns många enkla och snabba lösningar. Gratis parkering på skolgårdar under helger och fler stop and shop-parkeringar är två exempel. Guldtia för tre timmars parkering på helger är ett annat. Fler cykelparkeringar och rensning av trasiga cyklar är andra åtgärder som krävs.

Det är självklart att Västerås ska ha en bra kollektivtrafik som är lättillgänglig i city. City får inte riskera att bli ödsligt utan vi vill ha ett levande city med handel och aktiviteter. Busshållsplatser i city stimulerar ökad trygghet, möjlighet till linjebyte och tillgänglighet för besökare.

Västerås stad har gjort en utredning om att flytta bussar från Vasagatan till Kopparbergsvägen. Många handlare i city är emot.

Utredningen sammanfattas med fem konsekvenser av att göra delar av Vasagatan till en gågata:

1. Tillgängligheten till City försämras för cykel- och kollektivtrafik.

2. De senaste årens positiva utveckling inom kollektivtrafikens resandeantal och kundnöjdhet riskerar att bromsas.

3. Störningarna från busstrafik på alternativa sträckningar bedöms bli mycket stora då känsligheten för buller och vibrationer är hög.

4. Trafikflöden för cykel- och biltrafik förändras med ökade trafikmängder och störningar på kringliggande vägar som följd.

5. Kommunala kostnader för investeringar och kollektivtrafik ökar samt intäkter från parkeringsavgifter minskar.

Frågan har nu utretts fyra gånger på fem år. Vi moderater anser därför att den inte kan få ta mer skattepengar i anspråk. Nu måste den politiska ledningen släppa frågan och gå vidare med andra åtgärder för att utveckla city.

Vi moderater gick till val med programmet ”Snyggt och tryggt i city” som finns att läsa på vår hemsida. När kommunfullmäktige behandlade budgeten för Västerås 2016 yrkade vi att fem miljoner kronor ska avsättas för att göra satsningar på city. Vi moderater är beredda att satsa på city och vi kan finansiera en sådan satsning.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons