Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Släpps fria för sommarstugemordet

Den 41-åriga kvinnan och den 18-årige mannen som greps misstänkta för mord och mordförsök begärs inte häktade. Vid 11-tiden på fredagen meddelade åklagaren att de släpps.

- Det finns inte tillräckliga skäl att begära dem häktade, därför har de frigivits, men de är fortfarande intressanta i utredningen, säger kammaråklagare Johan Fahlander som leder utredningen.

Tidslinje: Sommarstugemordet - dag för dag

Det var klockan 23.10 den 3 augusti som polisen larmades till sommarstugan utanför Arboga. När polisen kom till platsen hittade de en död man och en skadad kvinna. De drabbade personerna visade sig vara ett gift par – en 68-årig man och en 63-årig kvinna hemmahörande i Eskilstuna.

I tisdags, den 16 augusti, greps den 41-åriga kvinnan och den 18-årige mannen efter att ha varit anhållna i sin frånvaro. Paret greps vid 12.30-tiden på Arlanda. Enligt uppgifter till Aftonbladet var målet att ta sig till Thailand.

Den 41-åriga kvinnan är dotter till den mördade mannen och den skadade kvinnan. Den 18-åriga mannen är sambo med kvinnan. Enligt Expressen lämnade 41-åringen och 18-åringen in en så kallad hindersprövning – en ansökan om att få gifta sig med varandra – till skatteverket i juni.

- De båda har varit skäligen misstänkta, vilket är den lägre misstankegraden. Det finns inte tillräckliga skäl att begära dem häktade, därför har de frigivits, men de är fortfarande intressanta i utredningen, säger kammaråklagare Johan Fahlander som leder utredningen.

En omfattande brottsplatsundersökning har pågått i flera dagar. Boende runtomkring fastigheten i Arboga, anhöriga och andra har förhörts och flera husrannsakningar har skett på platser i anknytning till de misstänkta.

- Vi har jobbat intensivt med att kontrollera uppgifter. Utredningsarbetet fortsätter nu, vi går nu in i ett analysskede av fynd som gjorts på brottsplatsen och på andra platser, säger Johan Fahlander.

41-åringen är samma kvinna som tidigare i sommar utreddes för sexuellt utnyttjande av två flyktingpojkar i övre tonåren. Den förundersökningen lades dock ner efter två veckor.

Enligt uppgifter till Eskilstuna-Kuriren kan 18-åringen även vara intressant för utredningen av den grova misshandeln i Råbergstorp i Eskilstuna den 10 juli i år. Då knivhöggs och misshandlades samma två flyktingpojkar som uppger sig ha utsatts för sexuellt utnyttjande av den 41-åriga kvinnan. Det är dock inget som bekräftas av polis.

Läs också: 18-åringens advokat: "Ett väntat besked"

För Västmanlandspolisens spaningsgrupp var åklagare Johan Fahlanders beslut att släppa de båda misstänkta på fri fot, ett kraftigt bakslag.

- Vi använder oss inte av den beskrivningen, men visst det hade underlättat för den fortsatta utredningen om båda blivit häktade, säger Västmanlandspolisens presstalesman, Anders Hedström.

Enligt Hedström fortsätter dock utredningen men oförminskad kraft:

- Vi fortsätter analysera det material vi har. Dessutom väntar vi fortfarande på en del svar från NFC, Nationellt forensiskt centrum i Linköping, säger Hedström, och tillägger att polisen förfogar över ett stort material:

- Ja, vi har olika beslag från brottsplatsundersökningen och från husrannsakningar som genomförts. Allt detta i kombination med vittnesutsagor ska analyseras.

Trots att paret gripits på Arlanda på väg ut ur landet har paret inte reseförbud, rapporterar Expressen.

– Det finns inga restriktioner på paret. De har inget reseförbud så de har möjlighet att resa. De har heller ingen anmälningsplikt, säger Annika Collin vid åklagarmyndighetens presstjänst till Expressen.