Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Släppt efter rättegång

Tre män står åtalade för att ha krävt en 48-årig Surahammarsbo på en halv miljon kronor under pistolhot. I går avslutades rättegången.

De tre männen från Stockholmstrakten, 25, 30 och 31 år gamla står åtalade för försök till grov utpressning alternativt försök till grovt olaga tvång – brott som enligt åklagaren bör ge minst fyra års fängelse för samtliga.

Männen kom till Surahammar i augusti för att kräva in en skuld av den 48-årige Surahammarsbon. De misstänkta menar att de kom överens med 48-åringen om att han skulle ge dem 500 000 kronor.

48-åringen och hans fru har en helt annan bild av händelserna.

Hustrun vittnar om att hon tvingades in i badrummet tillsammans med sitt arton månader gamla barn, och att hela familjen mordhotades med pistol. Något 48-åringen bekräftar.

De misstänkta männens försvarare är överens i sin skepsis mot 48-åringens vittnesmål, som de menar har ändrats för mycket under utredningens gång.

Tingsrätten beslutade i går att släppa 31-åringen, som ska ha varit mest drivande och som suttit häktad, fri i väntan på dom.

– Det är en indikation på att tingsrätten inte kommer att döma till så hårda straff som åklagaren har yrkat på, säger hans försvarsadvokat Michael Lindén.

De två andra misstänkta sitter fortsatt häktade.

48-åringen och hans familj har flytt Surahammar och lever i skyddat boende på annan ort.