Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slipp höga elräkningar

Vart fjärde hushåll har inte tecknat något elavtal och betalar därför det dyra tillsvidarepriset. Mälarenergis är ett av de högsta i landet.

Det ligger på 1:49 kronor per kilowattimme.

– Det är inte bra, normalt ligger vi i mitten bland elbolagen. Vi ska justera ner priset snart, säger Patrick Serra som är försäljningschef för elhandel på Mälarenergi, som har många västeråsare som elkunder.

Mälarenergi har inget intresse av att ha många kunder med tillsvidarepris – eller fast pris 1 månad, som man döpt det till – enligt Patrick Serra. Men man är skyldig att erbjuda en möjlighet för de kunder som inte vill teckna ett avtal.

– Jag vill poängtera att man nästan alltid tjänar på att byta från tillsvidare till något annat avtal.

Mälarenergi har under året skickat ut flera uppmaningar till kunder med tillsvidarepris om att teckna ett elavtal.

Men det är en svårflörtad grupp.

Majoriteten av de kunder som har tillsvidarepris hos Mälarenergi bor i lägenhet och gör av med mindre mängd el. Det kan vara en förklaring till ointresset att byta. Andra har nyss flyttat och därför inte hunnit välja ett förmånligare avtal.

Tillsvidarepriset är trögrörligt och följer elbörsen. Mälarenergi har historiskt justerat priset 3–9 gånger om året.

Att priset är högt beror på att det fastställdes i somras när elpriset var högt på grund av vattenbrist i magasinen och kärnkraftverk som gick på halvfart, enligt Serra.

Den varma hösten med mycket regn som fyllt vattenmagasinen har fått elpriserna att dyka – så billig som elen var i september har den inte varit på fyra år.

Därför bedömer experter att det kan vara ett bra läge för den som befarar en kall vinter att teckna ett bundet elavtal.

Den 1 november delas Sverige in i fyra olika elområden. Det blir billigare el i norr och dyrare söderöver när tillgång och efterfrågan får större genomslag. I norr är det elöverskott – därför lägre priser.

Som elkund behöver man inte göra någonting inför förändringen, som sker automatiskt. Men det kan vara bra att hålla koll på elpriset i det avtal man har, vissa bolag justerar priset även i bundna elavtal.

Andra bolag, bland dem Mälarenergi, ändrar inte i löpande bundna avtal. Man kan också passa på att jämföra sitt elavtal med andra och byta till ett billigare.

Statliga Energimarknadsinspektionen har jämfört elpriserna och konstaterar att det finns många tusenlappar att spara för villaägare som värmer huset med el om de byter från ett dyrt till ett billigt elavtal.

I det elområde som Västerås ligger – elområde tre – kan villaägare som gör av med 20 000 kilowattimmar sänka sin årskostnad med i bästa fall drygt 3 000 kronor.

– Jämförelsen visar att oavsett elområde har man som konsument relativt stora pengar att spara på att vara aktiv och välja rätt elhandlare, säger Energimarknadsinspektionens avdelningschef Tommy Johansson.