Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slipper fängelse – men måste genomgå lika lång behandling

Tingsrätten dömde den 27-årige Köpingsbon till ett års fängelse, främst för narkotikainnehav. Svea hovrätt låter nu 27-åringen slippa fängelse – men han ska genomgå missbruksbehandling under lika lång tid som det ursprungliga fängelsestraffet skulle ha inneburit.

Annons

27-åringen har flera gånger tidigare dömts för främst narkotikabrott, så polisen har hållit ögonen på honom.

Vid flera tillfällen har polisen haft tillräckligt starka misstankar för att genomföra husrannsakan i 27-åringens bostad och fordon han färdats i.

Vid ett av tillfällena, i februari i år, visade det sig att 27-åringen hade över 1 000 tabletter lugnande medel (som han inte hade recept på) samt mindre mängder narkotika och narkotikaklassade läkemedel hemma.

Vid ett annat tillfälle, i juni i år , hade han drygt 10 gram kokain, 100 gram hasch och 30 ecstasytabletter hemma. Efter det tillfället anhölls och senare häktades 27-åringen. De ursprungliga misstankarna gällde, som framgår av artikeln från tillfället, grovt narkotikabrott men de justerades ner till narkotikabrott av normalgraden.

Västmanlands tingsrätt dömde honom i juli i år till ett års fängelse, främst för mängden narkotika och för det faktum att han flera gånger återfallit i missbruksrelaterad brottslighet. Tingsrätten såg ingen möjlighet att döma honom till annan påföljd som skyddstillsyn eftersom det fanns vissa frågetecken.

27-åringen överklagade domen till Svea hovrätt och inför hovrättsförhandlingen hade frågetecknen rätats ut, så att även åklagaren ansåg att straffet borde bli skyddstillsyn med behandlingsplan.

Den behandlingsplanen innebär att 27-åringen ska genomgå en omfattande vård och behandling på behandlingshem. Detta med stora restriktioner vad avser frihet och ledighet och med ständiga kontroller av såväl närvaro som drogfrihet under åtta månader i ett inledande skede och fyra månader i ett avslutande skede.

27-åringens frihet kommer alltså i praktiken att vara starkt begränsad under samma tid som fängelsestraffet.

I samband med hovrättsdomen beslutade även hovrätten att 27-åringen ska släppas ur häkte och överföras till behandlingshemmet.

Om 27-åringen missköter vården i något avseende anmäls det och kan medföra att det ursprungliga fängelsestraffet på ett års fängelse utdöms i stället.