Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slitet torg i centrum ska få ett ansiktslyft

Stora torget är nedgånget och har för få sittplatser. Kommunen vill bygga om torget för att få fler västeråsare att komma dit och lockas att stanna kvar.

Projektledaren för ombyggnaden Anders Nordberg går en runda på Stora torget och tittar.

En stolpe nära cykelställen lutar. Bänkarna vid konstverket Aseaströmmen är av lite olika modeller men har det slitna intrycket gemensamt. Stenläggningen på torget är ojämn. Här och var har det bildats små kullar där marken satt sig.

– Det är slitet och nedgånget. Det uppfyller varken den funktion eller estetik som man vill ha på den här platsen. Det är ett viktigt offentligt rum, om inte det viktigaste vi har i Västerås, säger Anders Nordberg.

Marksättningar gör även att det blir problem för en del av ta sig fram på torget.

– Det är rätt osköna lutningar. Kraven på tillgänglighet har ju också höjts liksom kraven på material. Vi måste se till att man kommer fram lätt om man är rullstolsburen eller har barnvagn, säger Anders Nordberg.

Han är nyligen utsedd som projektledare. Nu sätts det ihop en projektgrupp som bland annat ska titta på förutsättningar inför en omgestaltning av torget.

Exakt hur torget ska förändras, om det blir mer belysning, fler sittplatser och mer grönska, är för tidigt att säga. Målet är att få västeråsarna att komma till torget och vilja stanna kvar.

– Det är inte så många som uppehåller sig på torget eller dras dit. Det finns ju lite handel på torget som drar men vi vill att det ska bli mer folkliv. Om man tittar så finns det rätt få sittplatser. Det är en orsak till att man inte stannar till, säger Anders Nordberg.

Planer att förändra Stora torget har funnits länge. VLT skrev för tre år sedan om förslag som tre landskapsarkitektfirmor lämnat in.

Då fanns inga pengar i budgeten till omgörningen. Men det gör det nu.

I kommunens investeringsplan 2017–2020 finns 31 miljoner kronor för ombyggnation av Stora torget. Det beslutades vid kommunfullmäktige i juni.

Av de pengarna finns 17 miljoner kronor i budgeten för nästa år.

– Det är en del av vår citysatsning. Det är angeläget att få ett ännu fräschare centrum, säger kommunalråd Anders Teljebäck (S).

Den totala kostnaden och när det kan börja byggas om återstår att se.

Skisserna som arkitekterna tog fram 2013 ska användas som inspiration i projektet. Liksom de idéer som kommit in från landskapsarkitektstudenter som fick ombyggnaden av Stora torget i skoluppgift.

Men man vill också få in synpunkter från annat håll.

– Vi ska genomföra dialog med alla verksamheter som berörs, fastighetsägare men också invånarna. Vi vill veta vad västeråsarna vill använda det här rummet till, säger Anders Nordberg.

Läs mer om Stora torget här: Torget - förr och nu

Och här: Bättre för gående

Läs också: Fråga inte Besir om färgen på tältet

Torget har en lång historia

Platsen där Stora torget nu finns har länge varit viktig i Västerås historia. Här korsade handelsvägarna mellan Bergslagen och Mälaren den rutt som Eriksgatan gick under medeltiden.

1521 krigade Gustav Vasas uppbåd av dalkarlar och legoknektar mot danskarna och kung Kristian.

Strid blev det också 2015 när kommunen förbjöd torghandlaren Besirs blåa tältduk. Kommunen gav sig och släppte färgen fri på torget.