Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slog sin fru – mister sina vapen

En man i 60-årsåldern från Norbergs kommun mister sina jaktvapen efter en dom i förvaltningsrätten. Anledningen: Han har dömts i tingsrätten för att ha misshandlat sin hustru.

Det hela började efter en älgjakt för några år sedan när mannen kom hem från skogen och makarna åt och drack. Enligt vad hustrun berättade uppstod ett bråk om volymen på något program som hustrun tittade på och maken avslutade diskussionen med att slå sin hustru över näsan så hon fick näsblod. Polis kontaktades och mannen anmäldes för misshandel.

Mannen berättade inför rätta att han druckit en del, men vet inte varför han slog henne, han kan ha uppfattat att hon slog mot honom, det hade varit en del tjafs och oenigheter makarna emellan tidigare.

Västmanlands tingsrätt dömde mannen till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst.Men det är inte slutet på historien eftersom polismyndigheten med anledning av domen beslutade att återkalla mannens tillstånd att inneha jaktvapen.Det beslutet överklagade mannen till förvaltningsrätten.

Inför rätten förklarade han att han levt ett lagligt och ansvarsfullt liv, att han ångrar det han gjort och att det aldrig kommer att hända igen.

Förvaltningsrätten instämmer i att mannen normalt är en skötsam person och att inga anmärkningar inkommit mot hans sätt att sköta vapnen. Men det brott som han "gjort sig skyldig till är dock av sådant allvarligt slag att det ger anledning att starkt ifrågasätta hans lämplighet som innehavare av skjutvapen."

Förvaltningsrätten ser det som "särskilt försvårande att det rör sig om våld mot en närstående i hemmet under alkoholpåverkan", och ändrar inte polismyndighetens beslut.

Förvaltningsrättens dom kan överklagas till kammarrätten.